Ovo moćno povrće snižava rizik za razvoj najmanje pet vrsta tumora, da li ga konzumirate?
Jedna od najvažnijih dobrobiti kelja je to što smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti, za što je najzaslužniji kalij kojim obiluje.
Za protutumorski učinak zaslužni su glukozinolati, prirodne sumporne tvari koje kelju i nekim drugim vrstama povrća daju specifičan gorkasti okus te mogu spriječiti rast tumora jer djeluju protuupalno i štite DNK od oštećenja.
Kelj sadrži i lutein i zeaksantin, koji su nužni za zdravlje stanica oka te pomažu u snižavanju rizika za razvoj staračke makularne degeneracije.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Osim što štiti zdravlje očiju, kelj sadrži i vitamin K, koji poboljšava gustoću kostiju i tako pomaže u smanjenju rizika od prijeloma. Zaslužan je i za bolje zdravlje i izgled kože zahvaljujući obilju vitamina A, nužnog za zdrav rast stanica i zdravu kožu. Mangan prisutan u kelju može smanjiti inzulinsku rezistenciju te tako oboljelima od dijabetesa tipa 2 pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
Dobar za mršavljenje
Kao da to sve nije dovoljno, kelj može pomoći i u mršavljenju jer sadrži vrlo malo kalorija i ima visok udio vode. Visok udio vode može potaknuti mokrenje i tako pomoći tijelu da izluči višak tečnosti. Uz to, sadrži mnogo vlakana koja pružaju dulji osjećaj sitosti i sprečavaju napadaje gladi i moguća prejedanja.
Protiv tumora
Za protutumorski učinak zaslužni su glukozinolati, prirodne sumporne tvari koje kelju i nekim drugim vrstama povrća daju specifičan gorkast okus.
Ovo zdravo povrće mnogi čiste na pogrešan način: Jeste li vi među njima?
Glukozinolati se tokom probave razgrađuju i pretvaraju u aktivne tvari izotiocijanate, koji pomažu u detoksikaciji tijela te mogu spriječiti rast tumora jer djeluju protuupalno i štite DNK stanice od oštećenja.
Dokazano je da kelj snižava rizik za razvoj najmanje pet vrsta tumora: mokraćnog mjehura, dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate, a takav zaštitni učinak ima zahvaljujući glukozinolatima koje sadrži.
Kako ga izabrati
Pri kupovini kelja, neovisno o tome za koju vrstu ste se odlučili, odaberite onaj koji ima hrskave, vidno svježe i pune listove tamnozelene boje, a izbjegavajte glavice s uvelim ili požutjelim listovima te listovima koji djeluju beživotno. Kelj možete čuvati u plastičnoj vrećici u najhladnijem dijelu frižidera do tri dana, a u frižider ga stavite čim ga donesete kući, jer što duže stoji na sobnoj temperaturi, postaje gorči. Kad je riječ o pripremi, zaista se ne morate bojati da je varivo jedino što možete skuhati od ovog povrća. Kelj je zapravo vrlo prilagodljiv i od njega možete pripremiti gotovo sve što vam padne na pamet, od variva, priloga ili pirea preko smoothieja do čipsa i salate od sirovog kelja, piše Živim.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.