Krompir je nezaobilazna namirnica u gotovo svakom domaćinstvu, a njegova dugotrajnost jedna je od glavnih prednosti. Ipak, mnogima se dešava da krompir prerano proklija, omekša ili počne da truli. Upravo zbog toga sve više ljudi traži efik...
Ljeto je idealno vrijeme za njegu vrta, a stručnjaci sve više otkrivaju jednostavne i prirodne trikove koji pomažu biljkama da rastu snažno i zdravo. Jedan od takvih savjeta dolazi od stručnjaka iz organizacije sow&sow, koji preporučuj...
Iako možda nisu najuzbudljivije povrće kada je riječ o okusu, krastavci su nezaobilazni u mnogim jelima zbog svoje hrskavosti i svježine. Posebno su popularni u mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji, gdje se često kombiniraju s jogurtom,...
Kako se približavaju vreli ljetni dani, ljekari i nutricionisti uporno savjetuju laganu ishranu bogatu svježim voćem i povrćem, dok je izbjegavanje teške, masne i prerađene hrane neophodno za očuvanje zdravlja. Ipak, aktuelne cijene na trži...
Salata od povrća često se smatra jednostavnim i sigurnim izborom za svaki obrok – bilo da je u pitanju doručak, ručak ili večera. Međutim, poznata kuharica Magda Gessler otkrila je da postoji namirnica koju bi trebalo izbjegavati kako sala...
Zelene pijace, nekada simbol domaće i pristupačne kupovine, danas su postale mjesta luksuza na kojima si sve manje građana može priuštiti punu kesu voća ili povrća. Cijene su dostigle rekordne visine, a potrošači su, umjesto na kilograme,...
Tikvice su neizostavno povrće ljetne sezone, ali često zauzimaju mnogo prostora u vrtu. Međutim, stručnjakinja za hortikulturu Annelise Brilli iz kompanije Thompson & Morgan podijelila je koristan savjet kako uzgajati tikvice vertikalno...
Uzgoj krompira postaje sve popularniji među britanskim baštovanima, jer je riječ o jednostavnom i korisnom povrću koje se koristi u brojnim jelima poput pomfrita, pečenog krompira ili tradicionalnog shepherd’s pie-a. Iako krompir nije zahtj...
Uzgoj paradajza kod kuće mnogima je omiljena ljetna aktivnost, a nagrada su plodovi bogatog ukusa koji nadmašuju one iz prodavnica. Iako na slatkoću paradajza utiču faktori poput temperature, vrste tla, količine kiše i sunčeve svjetlosti,...
"Urban gardening" i gradsko voćarstvo i povrtlarstvo je sve popularnije u Njemačkoj. Ali, ko se zapravo brine o održavanju biljaka? I da li je sigurno jesti ono što raste usred oblaka izduvnih gasova? Andernach u saveznoj pokrajini Rheinla...
Krompir je nezaobilazna namirnica u gotovo svakoj kuhinji – bilo da ga pripremate kao glavno jelo, pečen s omiljenim dodacima ili jednostavno kuhan kao prilog. Međutim, ljetne temperature mogu ozbiljno utjecati na njegov rok trajanja, zbog...
Celer je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima, od supa i variva do salata i zdravih užina uz humus. Međutim, bez pravilnog skladištenja, njegove hrskave stabljike brzo postaju mlitave i gnjecave. Srećom, postoji jednostavan trik koji može...
Za uzgoj kvalitetnih krastavaca koji nisu gorki, ključno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila i koristiti domaću, provjerenu prihranu. Krastavci vole toplotu i sunce, pa ih sadite na zaklonjenim mjestima, zaštićenim od vjetra. N...
Pravilno odlaganje hrane u frižideru važno je za sprečavanje bakterija i očuvanje okusa namirnica, a novinarka portala Homes and Gardens otkriva trik koji je naučila od svoje bake iranskog porijekla. Naime, baka je odmah po dolasku iz kupo...
Pravilno skladištenje hrane u frižideru nije samo važno za sprječavanje razvoja bakterija i drugih štetnih mikroorganizama, već i za očuvanje svježine i okusa namirnica. Iako je poznato da postoje različite metode za bolje skladištenje, no...
Britanski ljubitelji bilja sve češće se pozivaju da dvaput razmisle prije nego što bace košpicu od avokada, jer stručnjaci tvrde da upravo ona krije potencijal za uzgoj elegantne sobne biljke – a uz dovoljno strpljenja, čak i vlastitog voća...
Špinat je hranjivo zeleno povrće koje je odlično u salatama, omletima, pastama i curryjima, a može se jesti i sirov i kuhan. Međutim, često dolazi u velikim vrećama iz supermarketa, a problem je što se brzo uvene ako se ne skladišti ispravn...
Ako ste ikada uzeli luk, samo da biste otkrili da je mekan, proklijao ili, još gore, pokvaren, možda je vrijeme da razmislite o tome gdje ga čuvate. Prema stručnjaku za higijenu hrane, Sarah Taylor s High Speed Training, postoji jednostavan...
Pečenje povrća jedan je od najlakših i najukusnijih načina da obogatite svoj jelovnik – bilo da pripremate brzinski obrok tokom sedmice ili raskošni prilog za svečanu večeru. Dobro pečeno povrće može podići svako jelo na viši nivo, a ključ...
Krompirova zlatica se pojavljuje svake godine i predstavlja ozbiljnu prijetnju za usjeve jer može u potpunosti uništiti nasad krompira. U našim krajevima može razviti jednu do tri generacije godišnje. Najčešće do nadmorske visine od 600 me...
Uskršnji vikend je stigao, sunce nas grije, a proljeće pokazuje svoje pravo lice – idealan trenutak za sve ljubitelje vrtlarenja da krenu raditi. Mnogi ovih dana razmišljaju o sadnji omiljenih ljetnih plodova, a jagode se, kao simbol topli...
Dok neki insekti i puževi mogu biti korisni za vrt, jer pomažu u razgradnji otpada i održavanju ekosistema, njihova pretjerana prisutnost – posebno u vlažnim danima – može uništiti povrtnjake i cvjetne gredice. Zbog toga stručnjaci za horti...
Ako želite uživati u vlastitom mladom krompiru već sredinom ljeta, pravo je vrijeme da započnete s pripremama za sadnju. Stručnjaci savjetuju nekoliko jednostavnih, ali efikasnih trikova koji osiguravaju raniju i zdraviju berbu – uz manje r...
Paradajz slovi za jedno od najlakših povrća za uzgoj i poznat je kao biljka koja zahtijeva minimalno održavanje, ali u proljeće, posebno tokom vlažnog aprila, vrtlari moraju obratiti posebnu pažnju na listove svojih biljaka. Oakvi vremensk...
/ Najkomentiranije
Okončan 14. međunarodni turnir ''Igraj fudbal, živi život'': Sarajevo u finalu savladalo Spartak
Potresno obraćanje majke Farisa Pendeka: 'Sa interneta sam saznala da je moj sin ubijen'
Presuda za ubistvo nakon 12 godina: Damir Mehić Bibi osuđen na 16 godina i šest mjeseci zatvora
Izložba "Femme Archival" povodom 9. juna: Priče žena sačuvane kroz vrijeme
Burno u Tesliću: Sve više građana se okuplja pred kućom Milana Miličevića u znak podrške
Denis Bećirović zatražio vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH
Saslušanje o aferi Viaduct: "Sve koncesije vlasti u RS su sumnjive, da ne kažem kriniminalne"
Program "Zdravo jedi, zdravo rasti": Novi koraci ka zaštiti djece od nezdrave hrane
Zbog opasnih vrućina: Njemačka uvodi nova pravila o radnom vremenu
Hashimoto i gluten: Zašto čak i mali zalogaj može pokrenuti autoimuni napad na štitnu žlijezdu
WizzAir ukida jednu avioliniju iz Sarajeva: U septembru posljednji let prema ovoj destinaciji
Jevtić i ostali: U Sudu BiH počelo suđenje za zločine u Srebrenici
Eksplozija u američkoj zračnoj bazi na Okinawi: Ima povrijeđenih
Marinko Božović osudio hapšenje Milana Miličevića: "Diktatura je počela"
Obilježena 33. godišnjica Akcije deblokade Rakovice: Počast herojima i očuvanje sjećanja