Lista nutricionista: Ovo je pet idealnih namirnica za doručak

1
Radiosarajevo.ba
Lista nutricionista: Ovo je pet idealnih namirnica za doručak
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Namirnice koje često konzumiramo za doručak mogu sadržavati visok udio zasićenih masti, što može povećati rizik od visokog holesterola.

Glavni izvor povećanja holesterola je prehrambeni unos, a trebali bismo izbjegavati namirnice bogate zasićenim i transmasnim masnoćama, jer mogu uzrokovati porast lipoproteina niske gustoće, poznatog kao "loš" holesterol.

Ove štetne masnoće često se nalaze u uobičajenim doručcima, poput maslaca, keksa, sira i prerađenog mesa. Stručnjaci stoga preporučuju izbjegavanje doručka koji uključuje kobasice, peciva i punomasni jogurt kako biste smanjili unos ovih masti. Nutricionist Richard Allison savjetuje pet vrsta namirnica koje bismo trebali uključiti u doručak kako bismo održali zdravu razinu holesterola.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

"Ako imate povećanu razinu holesterola, ključno je odabrati doručak koji obiluje namirnicama s niskim udjelom zasićenih i transmasnih masnoća, budući da one mogu utjecati na povećanje razine lipoproteina niske gustoće (LDL). Hrana bogata topivim vlaknima i višestruko nezasićenim masnoćama može pridonijeti snižavanju razine LDL-a", istaknuo je Allison.

Zobena kaša

"Zobene pahuljice izvrstan su izbor jer su bogate topivim vlaknima koja mogu pomoći u smanjenju razine holesterola. Pokušajte dodati malo svježeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji okus", savjetuje nutricionist.

Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse

Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse

Jaja 

"Jaja mogu biti dio zdravog doručka za osobe s visokim holesterolom. Samo ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o upotrebi bjelanjaka umjesto cijelih jaja", kaže Allison.

Grčki jogurt 

"Grčki jogurt ima puno proteina i manje masti od običnog jogurta. Birajte obične ili nemasne varijante te dodajte svježe voće i med", ističe stručnjak.

Tost od cjelovitog zrna

"Birajte hljeb od cjelovitih žitarica umjesto bijelog hljeba, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osjećate siti. Dodajte avokado, maslac od badema ili nemasni krem ​​sir u svoj tost", predlaže Allison.

Smoothieji

"Smoothieji su odličan način da u jednom obroku dobijete razne hranjive tvari. Koristite bazu od mlijeka ili jogurta s niskim udjelom masnoće i dodajte svježe ili smrznuto voće, špinat i chia sjemenke za dodatna vlakna i proteine", rekao je nutricionist, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije