Pileća supa za pobjedu nad gripom: Donosimo vam tri recepta za 'lijek' iz nanine kuhinje
U narodnoj medicini pileća supa s povrćem smatra se idealnom supom za prehladu. Osim meda, čaja i vitamina C, pileća supa za prehladu nalazi se na vrhu liste kada je u pitanju prebolijevanje sezonskih zaraznih bolesti.
Okrepljujući obrok bogat zdravom tečnosti, povrćem i lako probavljivim proteinima dobar je izbor obroka kada nemamo apetit i u toku smo borbe protiv gripe ili prehlade.
Zdrava pileća supa s protuupalnim začinima
Idealna supa za bolesnike je ona koja, osim povrća, sadrži i kombinaciju začina koja djeluje protuupalno.
Ovo je dječak (9) koji je ubijen u napadu: Oglasila se majka - 'Sada si sa bakom i dedom u raju'
Naprimjer, kombinacija crnog bibera i kurkume djeluje antioksidativno, naročito jer crni biber povećava apsorpciju blagotvornog sastojka kurkumina iz kurkume.
Poznati kuhar Gordon Ramsey otkrio koje jelo nikada ne naručuje u restoranu
Sastojci:
- 450 g pilećih bataka
- 1 krompir (narezan na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 glavica luka (sjeckana)
- pola šoljice karfiola
- 2 čajne kašičice sušene nane
- 1 čajna kašičica đumbira
- 1 čajna kašičica kurkume
- 1/3 čajne kašičice crnog bibera
Priprema
Pileće batke stavite u 4 – 5 šoljica vode i stavite kuhati, a za to vrijeme nasjeckajte povrće.
Kada voda zakuha, dodajte krompir, luk, nanu i kurkumu. Ostavite da se kuha oko 25 minuta.
Nakon toga skinite meso s kostiju. Dodajte karfiol, biber, mrkvu i đumbir. Ostavite da se kuha još oko 10 minuta pa posolite.
Nanina pileća supa s kostima
Još jedna pileća supa za prehladu, ali ovaj put s kostima koje će dati posebnu aromu. Osim toga, tako ćete povećati udio kolagena koji nam je potreban za zdravlje zglobova, ali i za zdravu kosu, kožu i nokte.
Recept za jelo koje je obilježilo naše djetinjstvo: Počastite se danas Ajnpren supom
Sastojci:
- 450 g pilećeg mesa s kostima
- pola glavice celera
- 1 mrkva
- nekoliko listova kelja
- 1 glavica crvenog luka
- 1 supena kašika maslinovog ulja
- pola šoljice brokule
- pola šoljice graška
- 2 supene kašike svježe sjeckanog peršuna
- biber
- sol
- 1 čajna kašičica mješavine mediteranskih začina po želji.
Priprema
Meso stavite u hladnu vodu i dodajte korjenasto povrće. Na maslinovom ulju popržite crveni luk pa dodajte meso i povrće iz prethodnog koraka. Kuhajte oko 25 minuta. Izvadite korjenasto povrće koje se kuhalo u prvom krugu pa dodajte ostalo povrće i ostavite da se kuha još 10 minuta. Pred kraj kuhanja sve povežite, dodajte peršun i začinite. Ova brza pileća supa zagrijat će organizam, a vi ćete se osjećati okrepljeno.
Pileća supa s povrćem, mediteranskim začinima i limunovim sokom
Mediteranska prehrana smatra se najzdravijom prehranom na svijetu. Ako niste u mogućnosti napraviti riblju čorbu koja je također idealna kao supa za prehladu, napravite pileću s puno povrća i svježim mediteranskim začinima i limunovim sokom.
Napitak od samo 2 sastojka tjera prehladu: Jača imunitet, ublažava kašalj i čisti sinuse
Sastojci:
- 450 g pilećeg mesa bez kostiju i kože
- 3 stabljike celera (nasjeckane)
- 2 mrkve (nasjeckane)
- 1 luk (narezan na kockice)
- 2 čajne kašičice maslinovog ulja
- 2 grančice svježeg ruzmarina
- 3 grančice svježeg timijana
- 4 režnja bijelog luka (nasjeckana)
- 1 čajna kašičica limunovog soka
- 1 čajna kašičica kurkume
- pola čajne kašičice soli
- 1 čajna kašičica svježe ribanog đumbira
- 1 čajna kašičica eko limunove korice
- 1/4 čajne kašičice crnog bibera
- 8 šoljica povrtnog temeljca
- 1 šoljica tjestenine
- svježe sjeckani peršun
Priprema
Piletinu začinite biberom i soli te popržite na zagrijanom maslinovom ulju oko tri minute pa maknite sa strane. Dodajte celer, mrkvu i luk te pirjajte nekoliko minuta. Vratite piletinu te dodajte ruzmarin, timijan, bijeli luk, đumbir, limunov sok i koricu, kurkumu, sol i biber te malo prokuhajte. Dodajte povrtni temeljac i ostavite da se kuha oko 20 minuta. Zadnjih 10 minuta dodajte tjesteninu i pred kraj kuhanja svježi peršun.
Pileća supa za prehladu u egzotičnoj verziji
Pileću supu možete pripremiti i u egzotičnoj verziji s kokosovim mlijekom. Umjesto maslinovog ulja koristite ulje avokada.
Sastojci:
- 450 g pilećeg mesa
- 1 čajna kašičica avokadovog ulja (može i maslinovog)
- pola glavice luka (sjeckanog)
- 2 mrkve (sjeckane)
- 1 pastrnjak (sjeckan)
- 3 stabljike celera (sjeckane)
- 3 režnja bijelog luka (sjeckana)
- 2 čajne kašičice suhog peršuna
- 1 čajna kašičica kurkume
- pola čajne kašičice crnog bibera
- pola čajne kašičice mljevenog đumbira
- pola čajne kašičice soli
- 3 šoljice pileće supe ili temeljca
- 2/3 šoljice konzerviranog kokosovog mlijeka
- 1 glavica kelja (sjeckana).
Priprema
Na zagrijanom avokadovom ulju popržite luk. Dodajte mrkvu, pastrnjak, celer i bijeli luk te prodinstajte oko pet minuta. Dodajte nasjeckanu piletinu i dinstajte oko tri minute. Dodajte potom sve preostale sastojke, poklopite i ostavite da se kuha oko 30 minuta ili duže.
Ono što biste trebali izbjeći pri pripremi pileće super je prevelik dodatak soli ili industrijske mješavine začina. Radije dodajte prirodne začine bogate antioksidansima poput mediteranskih začina ili bijelog luka.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.