Mišljenje stručnjaka: Da li je sigurno podgrijavati rižu?

0
Radiosarajevo.ba
Mišljenje stručnjaka: Da li je sigurno podgrijavati rižu?
Foto: Pixabay / Riža

Za razliku od crvenog mesa ili peradi, kuhana riža može se činiti kao sastojak koji može stajati duže ili ne zahtijeva posebne upute za zagrijavanje.

Podgrijavanje ostataka hrane može biti problematično ako hranu ostavljate vani predugo ili je ne zagrijete na potrebnu temperaturu.

Neispunjavanje bilo kojeg od ovih standarda može dovesti do rasta bakterija i, posljedično, bolesti koje se prenose hranom, što može uzrokovati jake bolove u trbuhu, povraćanje, proljev, a u naprednijim slučajevima čak i smrt, piše Best Life.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

A sada je 'sindrom podgrijane riže' izazvao živu raspravu na TikToku u kojoj se ljudi pitaju: Je li sigurno podgrijavati rižu? Neki kreatori sadržaja tvrde da cijeli život jedu podgrijanu rižu i da su zdravi. Međutim, naučni dokazi pokazuju neke vrlo stvarne opasnosti od toga.

Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), bakterije u hrani mogu rasti alarmantnom brzinom između temperatura od 4°C i 60°C, također poznate kao 'zona opasnosti'.

Kažu da se vruća hrana poput supe mora kuhati na 60°C ili toplijoj, a zatim se mora ohladiti u roku od dva sata nakon kuhanja ili "ukloniti iz uređaja održavajući je toplom".

Hladna kvarljiva hrana poput sirovog mesa ili pileće salate mora se čuvati na 4°C ili nižoj. "Bacite sve hladne ostatke koji su stajali vani više od 2 sata na sobnoj temperaturi (1 sat kada je temperatura iznad 30°C)", savjetuje FDA.

Ova pravila vrijede za sve vrste hrane, uključujući one poput riže koja je bogata škrobom i ugljikohidratima. Za razliku od crvenog mesa ili peradi, kuhana riža može se činiti kao sastojak koji može stajati duže ili ne zahtijeva posebne upute za zagrijavanje. Uostalom, nekuhana riža ne zahtijeva hlađenje.

U nedavnom videu na TikToku o 'sindromu podgrijane riže', mikrobiologinja Marie (@mariedoesstuff) objašnjava da riža sadrži organizme pod nazivom Bacillus cereus. Kada temperatura vaše kuhane riže uđe u opasnu zonu, Bacillus cereus može stvoriti vrlo opasne toksine, koji vas mogu ozbiljno razboljeti.

"To znači da nikada ne dopustite da vaša hrana koju treba kuhati stoji na sobnoj temperaturi", savjetuje Marie, "Ne želite da bude na toj razini temperature duže vrijeme. Ili je kuhana i jedete je vruću ili je bila u frižideru i ostala je hladna".

Kako bi pratiteljima dala uvid u to koliko potencijalno opasan može biti Bacillus cereus, Marie kaže da je organizam na "istoj grani stabla mikroba kao i stvari poput antraksa, botulizma i tetanusa".

Namirnica koju svi imamo u kući često će nas izvući iz ozbiljnih problema

Namirnica koju svi imamo u kući često će nas izvući iz ozbiljnih problema

Međutim, Bacillus cereus postoji u nekuhanoj riži i može se zadržati čak i nakon što je riža kuhana, prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi Ujedinjenog Kraljevstva (NHS). Nakon što dosegnu opasnu zonu, spore se mogu proširiti u bakterije i otpustiti toksine u vašu rižu. Podgrijavanje riže na višoj temperaturi ili duže vrijeme također neće uništiti bakterije.

"Podgrijavanje ne čini ništa toksinu. Toksin je još uvijek prisutan i još uvijek ćete se razboljeti", upozorava Marie. Umjesto toga, najbolja stvar koju ljubitelji riže mogu učiniti je odmah pohraniti svoju kuhanu rižu u frižider kako zrna ne bi imala priliku doseći sobnu temperaturu. Kad budete spremni podgrijati rižu, učinite to odmah kako unutarnja temperatura ne bi dosegla višu od 4°C, piše Večernji.

@mariedoesstuff

Food safety folks! Its not just for restaurants! #biologyfacts #rice #cooking #cookingtips

♬ original sound - mariedoesstuff

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije