Savršena metoda za kuhanje riže: Novozelandski kuhar objasnio postupak
U slučaju da vaša riža često ispadne zrnasta, trebali biste isprobati novu metodu kuhanja. Andy Hearnden, novozelandski kuhar s Michelinovom obukom, nedavno je podijelio tehniku "zgloba" koju decenijama koriste "azijske bake".
"Metoda starog zgloba u riži. Ako pitate azijske bake koliko vode koriste u svojoj riži, one će vjerovatno koristiti ovu metodu", objasnio je Andy u videu na svom popularnom YouTube kanalu Andy Cooks.
"Prvi korak je da operete rižu tri puta, dok vam voda ne postane gotovo bistra. Zatim stavite dovoljno vode tamo gdje dopire do prvog zgloba na prstu, dok vrh vašeg prsta dodiruje vrh riže", objasnio je Andy.
Zelenski pred najtežom odlukom, ovako više ne ide: Amerika je dala jasan zahtjev, može li ispuniti?
Zatim rižu možete staviti u kuhalo za rižu ili u lonac. "Metoda zgloba" za mjerenje vode pri kuhanju riže tradicionalna je tehnika koja se koristi u raznim kulturama, posebno u mnogim azijskim zemljama, piše Mirror.
Pomaže u održavanju dosljednog omjera vode i riže bez obzira na količinu riže koja se kuha. Kada stavite prst na vrh riže i dodajete vodu dok ne dođe do prvog zgloba, općenito dobivate pravu količinu vode da se riža pravilno skuha.
To je zato što je visina od površine riže do prvog zgloba otprilike proporcionalna dubini riže ispod, održavajući uravnotežen omjer. Većina vrsta riže upija vodu i širi se približno u istoj mjeri.
Metoda mjerenja vode s pomoću zgloba dodaje dovoljno vode da bi riža imala dovoljno vlage za apsorpciju i širenje tokom kuhanja, što rezultira dobro kuhanom rižom.
Ljudi vole ovaj trik jer djeluje na različite veličine i oblike lonaca, što ga čini praktičnim i univerzalnim pristupom za kućne kuhare. Možete ga isprobati bilo da imate kuhalo za rižu, tavu ili zemljani lonac.
A čini se da se mnogi kunu u to! Andyjev YouTube video skupio je 2,3 miliona pregleda otkad je objavljen, a mnogi su ga smatrali korisnim. "Koristio sam ovu metodu godinama nakon što sam je naučio. Smatram da radi svaki put, ali nikada nisam razmišljao o tome zašto radi. Hvala na sjajnom objašnjenju", napisao je jedan korisnik.
"Danas sam naučio nešto novo. Hvala. Uvijek sam se pitao kako. Sada znam", napisao je drugi. "Odlično! Radio sam to godinama i doslovno sam to naučio od jedne azijske bake", zaključio je treći, piše Večernji list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.