Uživajte u španskoj gurmanskoj tradiciji: Recept za rižu koji potiče iz ove zemlje

1
Radiosarajevo.ba
Uživajte u španskoj gurmanskoj tradiciji: Recept za rižu koji potiče iz ove zemlje
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako vam je dosadilo klasično kuhanje riže, iskušajte recept za ovaj sočan prilog koji nam stiže iz gurmanske tradicije Španije.

Riža je jedan od najpraktičnijih i najsvestranijih priloga koji možemo pripremiti. Pristaje uz pohovano ili pečeno meso, kao sočan spoj u rižotu ili kao dodatak salatama i drugom povrću.

Pa ipak, iako s klasično skuhanom rižom nikad ne možemo pogriješiti, i ona malo dosadi. A opcija za alternativnu pripremu toliko je mnogo...

Na glavnoj raskrsnici u Sarajevu se pokvario trolejbus, stvorile se ogromne gužve   

Na glavnoj raskrsnici u Sarajevu se pokvario trolejbus, stvorile se ogromne gužve  

Recept za špansku rižu

Jedna od boljih alternativa je tzv. španska riža. Riječ je o iznimno jednostavnoj i brzo gotovoj pripremi, za koju vam ne treba puno sastojaka - tek malo paradajza i nekoliko ključnih začina - a razlika u okusu je ogromna.

Evo kako pripremiti ovaj neodoljivo slastan prilog koji bi vam lako mogao postati novi najdraži način kuhanja svima drage i zdrave riže.

Sastojci:

  • 1/4 šolje putera, narezanog na kockice
  • 2 šolje nekuhane instant riže
  • 1 konzerva (410 g) sjeckanih paradajza s tekućinom
  • 1 šolja kipuće vode
  • 2 kocke goveđe supe
  • 1 srednji luk, nasjeckan
  • 1 češanj bijelog luka, sitno nasjeckan
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera

Priprema:

U loncu otopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte rižu; kuhajte i miješajte dok lagano ne porumeni. Dodajte preostale sastojke i zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite i pirjajte dok tekućina ne ispari i riža ne omekša, otprilike 10-15 minuta. Prije posluživanja uklonite lovorov list, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije