Uživajte u španskoj gurmanskoj tradiciji: Recept za rižu koji potiče iz ove zemlje
Ako vam je dosadilo klasično kuhanje riže, iskušajte recept za ovaj sočan prilog koji nam stiže iz gurmanske tradicije Španije.
Riža je jedan od najpraktičnijih i najsvestranijih priloga koji možemo pripremiti. Pristaje uz pohovano ili pečeno meso, kao sočan spoj u rižotu ili kao dodatak salatama i drugom povrću.
Pa ipak, iako s klasično skuhanom rižom nikad ne možemo pogriješiti, i ona malo dosadi. A opcija za alternativnu pripremu toliko je mnogo...
Na glavnoj raskrsnici u Sarajevu se pokvario trolejbus, stvorile se ogromne gužve
Recept za špansku rižu
Jedna od boljih alternativa je tzv. španska riža. Riječ je o iznimno jednostavnoj i brzo gotovoj pripremi, za koju vam ne treba puno sastojaka - tek malo paradajza i nekoliko ključnih začina - a razlika u okusu je ogromna.
Evo kako pripremiti ovaj neodoljivo slastan prilog koji bi vam lako mogao postati novi najdraži način kuhanja svima drage i zdrave riže.
Sastojci:
- 1/4 šolje putera, narezanog na kockice
- 2 šolje nekuhane instant riže
- 1 konzerva (410 g) sjeckanih paradajza s tekućinom
- 1 šolja kipuće vode
- 2 kocke goveđe supe
- 1 srednji luk, nasjeckan
- 1 češanj bijelog luka, sitno nasjeckan
- 1 lovorov list
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
Priprema:
U loncu otopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte rižu; kuhajte i miješajte dok lagano ne porumeni. Dodajte preostale sastojke i zakuhajte. Smanjite vatru, poklopite i pirjajte dok tekućina ne ispari i riža ne omekša, otprilike 10-15 minuta. Prije posluživanja uklonite lovorov list, piše tportal.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.