Kraljica zimskih variva: Donosimo jednostavan recept za kupus kalju
Kiseli kupus kralj je zimskih variva, ali jednako često jedu se i variva sa slatkim kupusom.
Kupus kalja je tradicionalno jelo u Bosni i Hercegovini, a priprema se sa slatkim kupusom, krompirom, a od mesa se u originalu koristila ovčetina, ili kombinacija ovčetine i junetine, teletina. S janjetinom će biti prije gotova, a mi vam donosimo recept za jednostavnu kalju s junetinom i janjetinom te kupusom.
Sastojci
- 1,5 kg slatkog kupusa
- 500 kg junetine
- 500 kg janjetine
- sol, biber, mljevena paprika
- 250 ml kiselog mlijeka
- ulje
Priprema
Kupus očistite i narežite na ploške, ali ne do kraja, pazeći da se glavica ne raspadne. Meso narežite na veće komade, pa u lonac naizmjenično stavljajte meso i kupus.
Nermin Nikšić: 'Firma Čengiz će obnoviti prugu. Posebno mi je krivo zbog jedne stvari'
Posolite, pobiberite, podlijte s malo ulja i vode do pola. Stavite na vatru, pustite da vri oko pola sata, a zatim kuhajte na laganoj vatri par sati.
Na kraju zagrijati malo ulja i mljevene paprike, dodati kiselo mlijeko, pa sve preliti preko kupusa i poslužiti, piše Skuhaj.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.