Tradicionalna japanska dijeta ima različite benefite i dobre rezultate: Evo kako je ispratiti
Tradicionalna japanska dijeta je ishrana zasnovana na hrani bogatoj ribom, morskim plodovima i biljnom hranom sa minimalnim količinama životinjskih proteina, dodatih šećera i masti. Zasnovana je na tradicionalnoj japanskoj kuhinji, poznatoj i kao "vašoku", koja se sastoji od malih jela od jednostavnih, svježih i sezonskih sastojaka.
Ovaj obrazac ishrane je bogat hranljivim materijama i može pružiti brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšani gubitak težine, varenje i opšte zdravlje.
Tradicionalna japanska ishrana sastoji se od vrlo malo obrađenih, sezonskih namirnica i ističe prirodne i sirove ukuse jela, bez previše začina i soseva. U suprotnosti je sa modernom japanskom kuhinjom, koja ima jake zapadnjačke i kineske uticaje i uključuje veće količine životinjskih proteina i prerađene hrane, piše HealthLine.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Za nju je karakterističan umami, prijatan ukus, koji je jedan od pet osnovnih ukusa, zajedno sa slatkim, kiselim, gorkim, i slanim. Umami je pozajmljena riječ iz japanskog, sa značenjem 'prijatan ukus'.
Osnovna hrana: riža spremljena na pari, ramen ili udon rezanci.
Supa: obično miso-supa napravljena od morskih algi, školjki ili tofua i povrća u fermentisanom temeljcu od soje - iako su supe od povrća ili rezanci druge popularne opcije
Glavno jelo: riba, morski plodovi, tofu ili nato sa opcionim malim količinama mesa, živine ili jaja
Prilozi: povrće (sirovo, pareno, kuhano, dinstano, grilovano ili kiselo), divlje biljke, morske alge i sirovo ili kiselo voće.
Hrana koja otežava mršavljenje: Zbog ove četiri namirnice ne možete izgubiti kilograme
Od pića se, pored vode, preporučuje zeleni čaj, koji možete spremiti topao ili hladan.
Šta izbjegavati od hrane:
Mliječni proizvodi: puter, mlijeko, sir, jogurt, sladoled, itd.
Crveno meso i živina: govedina, svinjetina, piletina, patka itd.
Jaja: kuhana, pržena, kao omlet itd.
Višak masti, ulja i soseva: margarin, ulja za kuhanje, prelivi, sosovi bogati masnoćama itd.
Peciva: hljeb, pita, tortilje, kroasani, pita, kolačići, mafini itd.
Prerađena ili slatka hrana: žitarice za doručak, granola pločice, slatkiši, bezalkoholna pića, itd.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.