Predstavljena nova vrsta riže

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljena nova vrsta riže
Foto: Yonsei Univresity / Nova vrsta riže

Južnokorejski naučnici uzgojili su goveđe stanice u zrnu riže što je, kako kažu, veliki korak prema postizanju održivog, pristupačnog i ekološki prihvatljivog izvora proteina koji bi mogao zamijeniti meso.

Profesor Jinkee Hong sa Univerziteta Yonsei u Seulu, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Matter ovog mjeseca, rekao je da je "goveđa riža" prvi proizvod te vrste. Koristi žitarice kao osnovu za uzgoj životinjskih mišićnih i masnih stanica.

U istraživanju su zrna riže tretirana enzimima kako bi se stvorilo optimalno okruženje za rast stanica, zatim su im dodane goveđe stanice koje se uzgaja kako bi se dobio konačni hibridni proizvod, koji nalikuje ružičastom zrnu riže.

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Yonseijev tim nije prvi koji radi na mesnim proizvodima uzgojenim u laboratoriju. Kompanije širom svijeta lansirale su uzgojeno meso; jedna od najnovijih uključuje biljnu piletinu i jegulju uzgojenu na bazi soje, koja se prodaje u Singapuru.

Hongov tim rekao je da riža ima prednost u pogledu sigurnosti u odnosu na soju ili orašaste plodove jer je manje ljudi alergično na nju.

Znate li kako se pravilno kuha riža? Mnogi griješe pa im je tvrda ili prekuhana

Znate li kako se pravilno kuha riža? Mnogi griješe pa im je tvrda ili prekuhana

Ako se uspješno razvije u prehrambene proizvode, kultivirana goveđa riža mogla bi poslužiti kao održivi izvor proteina, posebno u okruženjima gdje je tradicionalni uzgoj stoke nepraktičan, rekao je.

Goveđa riža sadrži otprilike osam posto više proteina i sedam posto više masti od konvencionalne riže. Hong je primijetio da je protein goveđe riže 18 posto životinjskog porijekla, što ga čini bogatim izvorom esencijalnih aminokiselina.

Uz cijenu od oko dva dolara (3,60 KM) po kilogramu i s daleko manjim ugljenim otiskom od tradicionalnih goveđih proizvoda, kultivirana goveđa riža mogla bi konkurisati na policama trgovina, rekao je Hong.

Hong je rekao da izazovi ostaju s tehničkog stajališta i u smislu pridobijanja mušterija, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije