Ovo svestrano kulinarsko bilje lijepo se uklapa u druge okuse i često se koristi kao začin za jela od mesa, jaja ili povrća. Majčina dušica raste praktički posvuda i jednako je ugodna i lijepa iznutra kao i vani. Možete je posaditi u posud...
Već neko vrijeme osjećamo dolazak proljeća. Ako ste ovih dana šetali šumom ili to planirate u skorije vrijeme, sigurno ćete pogledom na tlo primijetiti izbijanje prvih vjesnika ovog godišnjeg doba na površinu. Među njima i predivna biljka,...
Jedno od glavnih pravila kuhanja je da probate malo dok kuhate, jer time je lakše prilagoditi okus u hodu. No, čak i najboljim kuharima se dogodi da nešto ode po krivu - zato postoje ovi trikovi koji će spasiti jelo te popraviti okus. Ako...
Poput soli, crni biber je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji, često nazivan i "kraljem začina". No, crni biber nije samo običan začin; u drevnoj ayurvedskoj medicini koristi se već hiljadama godina zbog visoke koncentracije korisnih bil...
Upotreba začinskog bilja u kulinarstvu ne samo da pridonosi okusu, boji i mirisu jela, već i ima povoljan utjecaj na zdravlje. Osim što obogaćuju jelovnik, začinske biljke potiču apsorpciju nutrijenata, snižavaju krvni pritisak, reguliraju...
Kada se posvetimo čišćenju kuhinje, često zanemarujemo posude sa začinima. Vodimo brigu o detaljnom pranju daski za rezanje, radne površine, sudopera, suđe pa čak i kante za smeće, dok posude sa začinima rijetko ili gotovo nikada ne operemo...
Vjerovatno svako ima svoj trik za najkremastiji pire krumpir, ali ponekad ćete doći u želju da ćete htjeti obogatiti svoj omiljeni prilog. Dodajte mu začinsko bilje i dobit ćete sasvim novo jelo s novom dimenzijom. Uživat ćete u okusu kao...
Nemaju samo hrana i kozmetika rok trajanja, imaju ga i stvari kojima ste okruženi u svojem domu, a za koje vam to možda nikada ne bi palo na pamet. Ovo su neke stvari koje imaju vremensko ograničenje i do kada ih je preporučljivo koristiti...
Bosiljak voli sunčana mjesta, no pazite kako ga zalijevate, jer nikako ne podnosi previše vode. Bosiljak na balkonu može odlično uspijevati, no važno je izbjeći početničke greške koje mogu dovesti do toga da vam biljka brzo propadne. Prij...
Krastavci na salatu - možete li uopće zamisliti ljeto bez njih? Lijepo, tanko narezani, pomiješani s paradajzom, ljubičastim lukom i malo paprike, to je spoj na koji svi tako lako padamo. Naravno, dragi su nam i tek "onako": sami, s malo...
Prozvano doslovno najtvrđim jelom na svijetu, tradicionalni kineski stir-fry koji se radi s kamenjem ovih je dana postao veliki hit na tamošnjim tržnicama. Svi se sastojci, naime, kuhaju uz kamenje, a jede se tako da se svaki kamen dobro p...
Svježi kopar kupuje se ljeti na tržnici i obično je vezan u vezice koje nakon kupnje stavite u vodu da vam ostanu svježe, a mogu se održati nekoliko dana. Sušeni kopar dostupan je cijele godine kao i sjemenke kopra, a kupuju se pakirane u...
Peršun je jedna od namirnica koje mnogi rijetko kad uspiju iskoristiti do kraja. Osim ako ste strastveni obožavatelj petrusimula pa ga stavljate u sve i svašta, najvjerovatnije ste i vi među onima koji su ga često primorani baciti jer se sp...
Krem supe, pesta, rižoti, salate - biljka sa ogromnim potencijalom, znate li o čemu se radi? Nusproizvod bijelog luka jesu paski - zeleni travnati dio formiran u stabljiku često se definiše kao mladi izdanak bijelog luka, što je pogrešno....
Nije neuobičajeno da se počnemo brinuti o svome zdravlju tek kad se počnemo osjećati loše. Naravno, to je razumljivo, ali nije baš dobro. Postoji toliko navika koje možemo uklopiti u svoj dan kako bismo održali svoje zdravlje prije nego što...
Kada solite hranu, na samom početku ili tek pred kraj kuhanja? Možda ste od onih koji sole prije posluživanja, ili redovno zaboravljate posoliti hranu? Najbolji trenutak za soljenje hrane mnogima je nepoznanica, ali možda ste primijetili...
Uzgajanje zatvorenog biljnog vrta odličan je način za uzgoj svježih proizvoda kada nemate vanjskog prostora za vrt ili želite produžiti sezonu rasta na zimske mjesece. Ne samo da vam sobno bilje pruža stalnu zalihu kulinarskim užicima, već...
Grupa arheologa pronašla je "jedinstveni" sanduk s dobro očuvanim začinima, od šafrana do bibera i đumbira, u olupini kraljevskog broda koji je prije više od 500 godina potonuo u Baltičkom moru blizu Švedske. Olupina broda Gribshund, koji...
Botanički vrt iz Hamburga je proglasio peršun za "Otrovnu biljku 2023. godine", nakon što je ne tako laskavu titulu za prethodnu godinu ponio krompir. Već 19 godina botanički vrt Wandsbek bira otrovnu biljku za tu godinu, te je ovog puta...
Najskuplji je začin na svijetu, naše mu tlo itekako odgovara, ali hrvatski uzgajivači mogu se nabrojiti na prste jedne ruke. Riječ je o šafranu, a berba je upravo u toku. Mada bi se mnogi lako pomamili kada čuju da se gram prodaje za 20 e...
Ljute papričice su jako dobre za zdravlje, a dokazi za to rastu jako velikom brzinom kao i popularnost konzumiranja ljute hrane u raznim oblicima. Ljutina i korisnost za zdravlje uzrokovana je hemikalijom kapsaicin. Prije nego je izumljen...
Bakterije koje uzrokuju bolesti poput salmonele nerijetko se kriju na vašim posudicama za začine. Naučnici sa Sveučilišta Rutgers u New Brunswicku otkrili su da su bočice za začine mjesto za koje je najvjerojatnije da je kontaminirano salm...
Ako ćete proslaviti Prvi maj u prirodi, sigurni smo da ne možete to uraditi bez dobrog društva - i roštilja. Zato vam u nastavku donosimo super kulinarske savjete - koji koristiti miks začina za koju vrstu mesa. Naravno, ove...
Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar, a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira sa slanim i slatkim jelima... Sečuanski papar važan je začin kineske i indijske kuhinje koji se koristi...
/ Najkomentiranije
Ovo je najbolji smoothie: Sigurno će vam pomoći sa gubitkom kilograma
Počela potraga za novom Bondovom djevojkom: Dvije popularne glumice u igri
Rizik raste kako starimo: Ovo su rani simptomi herpes zostera
Kuća vam je uvijek 'puna' prašine? Evo kako da riješite taj problem
Advokatica brojnih zvijezda otkrila: Ovo je najčešći razlog zašto se parovi razvode
Potresni dokumentarac o Palestini: 'Zajedno smo stali i pozvali na jednakost'
Baby Lasagna 'izgubio' poziciju favorita na Eurosongu: Evo šta je rekao o novom 'lideru'
Šta se dešava u SAD? Zabilježen najgori mjesec po otkazima, otpušteno više od 30.000 ljudi
Ivica Puljić: 'Sve više zemalja želi sponzorisati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici'
Američka ambasada u BiH se emotivnom porukom oprostila od Clifforda Bonda
Angelina Jolie optužuje Brada Pitta za zlostavljanje "koje je počelo mnogo prije incidenta u avionu"
Saša Magazinović: Koalicija na državnom nivou ne postoji, nikad nije ni postojala
Saznajemo: Ministar Rimac opet odbio dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića
Senijad Ibričić o teškim optužbama: "Porodičan sam čovjek, s nekim stvarima se nikad ne bih igrao"
Novi detalji teške nesreće u Zenici: Četiri osobe povrijeđene, među njima i dijete (4)