Jeftinije varijante najskupljeg začina na svijetu: Koristi se kod raznih zdravstvenih problema

0
Radiosarajevo.ba
Jeftinije varijante najskupljeg začina na svijetu: Koristi se kod raznih zdravstvenih problema
Pixabay / Ilustracija

Već neko vrijeme osjećamo dolazak proljeća. Ako ste ovih dana šetali šumom ili to planirate u skorije vrijeme, sigurno ćete pogledom na tlo primijetiti izbijanje prvih vjesnika ovog godišnjeg doba na površinu.

Među njima i predivna biljka, šafran. Osim ljepote, za one s istančanim osjetilima, samo prstohvat začina ove biljke poziva na maštanje o najfinijoj rapsodiji jela od riže, umaka ili pak čorba.

Crveno zlato

Kada se kuhaju, niti šafrana poprimaju jarko narandžasto-žutu boju, a sam začin je crven. Osim suptilno slatkastog okusa koji pruža jelima, ima još jedna, manje privlačna činjenica, a ta je da je šafran kao začin, izuzetno skup. Zašto je ova biljka kao začin doista skupa opravdava i činjenica da cvjeta u zoru te počinje venuti pod suncem, što znači da postoji vrlo kratak period za čupanje njezinih skupocjenih niti.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Ako ipak želite iskusiti ovaj raskošni začin u svojim jelima, međutim, niste još posve sigurni biste li uložili više financijskih sredstva za jelo koje radite tek prvi put, to možete učiniti s njegovim znatno jeftinijim zamjenama. One su sljedeće:

Mljevena kurkuma

Ovaj bojom vrlo slični začin, ekonomična je zamjena za šafran. Jednostavno zamijenite svaki veći prstohvat šafrana koji recept zahtijeva s pola kašike mljevene kurkume. Ipak, ova su dva začina bitno različita prema okusu i mirisu, pa valja uzeti i ovu činjenicu u obzir tokom pripreme jela. Dok niti šafrana dolaze iz cvijeta i imaju slatki i zemljani okus s cvjetnom aromom, kurkuma je korijen s daškom metalne gorčine i zemljane, ali pljesnive arome. Ako joj dodate papriku, konačni okus od pomiješane četvrtine kašike kurkume s četvrtinom kašike paprike dat će jelima note šafrana.

Ove namirnice mnogi smatraju 'zdravijim', a možete se zbog njih udebljati

Ove namirnice mnogi smatraju 'zdravijim', a možete se zbog njih udebljati

Paprika

Šafran se može zamijeniti i samo s paprikom i to u omjeru jedan naprama jedan, no ako jelu namjeravate dodati curry, koristite samo pola količine.

Šafranika

Još jedna alternativa za šafran može biti šafranika, vrsta biljke koja pripada istoj obitelji kao i tratinčice. Začin ove biljke se radi od latica cvijeta, a boja djelomično podsjeća na znatno skuplju verziju šafrana. U jelo ovaj začin stavljajte kao što biste i šafran.

Curry

Ovaj začin odnosno mješavina jelima daje složen i zemljani okus, a jedan od ključnih sastojaka je spomenuta kurkuma koja daje zlaćanu boju. Budući da je curry intenzivnijeg okusa u recept ga dodajte upola manje od mjere koja piše za šafran.

Osim u kuhinji, šafran se od davnina koristi kao ljekovito bilje kod raznih zdravstvenih problema. Između ostalog, bogat je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, poboljšavaju pamćenje i raspoloženje te smanjuju osjećaj tjeskobe. Šafran se koristi i kod menstrualnih problema i astme, daje osjećaj sitosti, a poznat je i kao odličan afrodizijak. Također ima i antitumorsko djelovanje, piše Živim

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije