Kako da jutarnja kafa postane zdravija i korisnija za tijelo i um?

0
Radiosarajevo.ba
Kako da jutarnja kafa postane zdravija i korisnija za tijelo i um?
Foto: Pexels / Kafa sa začinima donosi avanturu u samo jednoj šoljici

Jutarnja kafa za mnoge je više od napitka – ona je ritual buđenja, trenutak za sebe, početak dana s poznatom aromom i tišinom prve šolje. No, dok je srčano ispijamo, možda bismo mogli i da je obogatimo nečim što nas nježno podsjeća na prirodu i njenu snagu.

U posljednje vrijeme sve više ljudi u svoju kafu unosi začine i biljne dodatke koji su odavno dio tradicionalnih kuhinja i narodnih receptura. Ne zbog brzih rezultata ili čudotvornih efekata, već zbog užitka u slojevitijem okusu, i osjećaja da tijelu darujemo nešto malo pažljivije.

Na primjer, cimet u kafi pruža toplinu i bogatu aromu, a mnogi ga cijene zbog njegovog dugog prisustva u narodnoj medicini. Njegova prisutnost u šolji zna podsjetiti na mirnije trenutke i stare recepte koji su se prenosili generacijama.

Novi detalji nesreće u Brčkom: Poginuo bivši bh. zvaničnik, policija uhapsila jednu osobu

Novi detalji nesreće u Brčkom: Poginuo bivši bh. zvaničnik, policija uhapsila jednu osobu

Đumbir donosi sasvim drugačiju notu – blagu vatru i svježinu, a u prahu se lako sjedini s kafom. Ljudi ga često biraju kada žele dodatnu snagu u toku dana, bilo zbog njegovog ukusa ili osjećaja ravnoteže koji može unijeti.

Sve popularnije postaju i tzv. funkcionalne kafe – one u koje se dodaju sušeni ekstrakti pečurki poput reishija ili čage. Njihova blaga zemljana nota u harmoniji je s kafom, a mnogi ih biraju zbog njihove dugotrajne upotrebe u tradicionalnim praksama širom svijeta.

Recept za odličnu, brzu i jednostavnu slasticu: Da li ste probali 'kuglica kolač'?

Recept za odličnu, brzu i jednostavnu slasticu: Da li ste probali 'kuglica kolač'?

Tu je i kurkuma – zlatni začin čije prisustvo u šolji ostavlja dojam sunca i zemlje. S mlijekom, kafom ili biljnim napitkom, stvara topli, umirujući gutljaj koji može biti više od okusa – gotovo kao osjećaj povratka sebi.

Mak i kakao, svaki na svoj način, unose dodatnu dubinu. Mak, poznat je po svojoj bogatoj historiji u ritualima vitalnosti. Kakao, blizak rođak čokolade, u kafi ne donosi samo aromu, već i onaj tihi podsjetnik da je u svakom danu moguće pronaći nešto što nas raduje. Također kakao je zaslužan za bolju krvnu sliku kada se radi o željezu.

Dodavanje ovih sastojaka ne mora biti svakodnevna obaveza. Dovoljno je s vremena na vrijeme dopustiti sebi da šolja kafe postane i prostor igre, istraživanja i nježnosti prema sebi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije