Brzi kolač s jagodama i jogurtom: Jednostavno se priprema, a gotov je za čas posla

1
Radiosarajevo.ba
Brzi kolač s jagodama i jogurtom: Jednostavno se priprema, a gotov je za čas posla
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Ako ste poželjeli brzi i voćni kolač, na pravom ste mjestu. Donosimo vam jednostavan recept za biskvit s jagodama i jogurtom, savršen za svaku priliku.

Priprema je krajnje jednostavna – ne trebate ni vagu jer se svi sastojci mjere pomoću čaše od jogurta. Riječ je o sočnom i bogatom kolaču idealnom za porodična okupljanja ili iznenadne goste. Ako vam treba manja količina, slobodno prepolovite sastojke.

Sastojci:

400 g jagoda

Teška nesreća u BiH: Automobil smrskan, nastale velike gužve

Teška nesreća u BiH: Automobil smrskan, nastale velike gužve

400 ml jogurta

4 velika jaja

1 čaša šećera

1 čaša ulja

4 čaše oštrog brašna

3 kašičice praška za pecivo

malo limunovog soka

masnoća i brašno za protvan

Priprema:

Maknite peteljke s jagoda, operite ih, narežite na ploške, pošpricajte s malo limunova soka i promiješajte. Protvan za kolač premažite masnoćom, pospite brašnom i ostavite sa strane.

Brašno i prašak za pecivo pomiješajte pa prosijte u jednu posudu. U drugu posudu ubacite jaja i šećer, miksajte oko pet minuta sve dok smjesa ne postane svijetložuta i gusta. Pomalo u par navrata ubacujte u smjesu ulje, lagano miksajući na maloj brzini. Nakon toga ubacite sav jogurt i umiješajte ga. Na kraju dodajte prosijano brašno i kratko miksajte na manjoj brzini dok sve ne sjedinite.

Pola pripremljenih jagoda ubacite u smjesu i promiješajte špatulom ili kuhačom. Smjesu zatim ubacite u protvan i špatulom poravnajte, a potom po vrhu poslažite ostatak jagoda. Stavite u rernu zagrijanu na 180 Celzijevih stepeni i pecite oko 40 minuta, sve dok se kolač ne odvoji od rubova i ne poprimi zlatnožutu boju na površini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije