Trik za sadnju biljke jagode: Ovako će roditi veće i ukusnije plodove

0
Radiosarajevo.ba
Trik za sadnju biljke jagode: Ovako će roditi veće i ukusnije plodove
Foto: Pixabay.com / Jagode

Iako su jagode jedno od najpopularnijih voća za sadnju u proljeće, mnogim vrtlarima zadaju muke. Bez obzira na pažnju i trud, plodovi često ostanu sitni i bezukusni.

No, prema savjetima iskusnih vrtlara iz Facebook grupe HomeGrowers, rješenje se krije u jednostavnom, ali moćnom domaćem đubrivu koje može donijeti obilan urod krupnih i sočnih jagoda.

Tajna leži u kombinaciji dva lako dostupna sastojka – kvasca i šećera. Ova mješavina, pomiješana s vodom, stvara hranjivu tečnost koja pospješuje snažan rast biljke i obilno stvaranje plodova.  Prema riječima vrtlara, kvasac je prava "nutritivna bomba", bogat azotom, fosforom, kalijem, B vitaminima i proteinima – svim neophodnim elementima za zdrav razvoj jagoda.

Kemal Ademović oštro o partnerima: 'Trojka nije trebala praviti vlast sa Dodikom'

Kemal Ademović oštro o partnerima: 'Trojka nije trebala praviti vlast sa Dodikom'

Šećer u ovoj mješavini igra ključnu ulogu kao "katalizator za korisne mikroorganizme u zemljištu", čime poboljšava kvalitet tla i stvara povoljnu sredinu za rast biljaka. Ova kombinacija potiče snažne i zdrave biljke koje daju bogate prinose ukusnih plodova.

Đubrivo se prvi put primjenjuje kada su jagode još sadnice, drugi put u fazi cvjetanja, a posljednji put kada plodovi počnu da se razvijaju. Preporučuje se da se ova mješavina ne koristi više od tri puta tokom sezone rasta kako bi se izbjeglo preopterećenje biljke.

Osim ove jednostavne smjese, kao prirodna đubriva za jagode mogu se koristiti i krvno brašno, ribe, soje, lucerke, kao i popularni kompost čaj – fermentisana tekućina nastala od kuhinjskog i baštenskog otpada koja omogućava biljkama bržu i efikasniju apsorpciju hranjivih materija direktno kroz korijen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije