Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol
Foto: Pexels / Začini / Ilustracija

Poput soli, crni biber je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji, često nazivan i "kraljem začina". No, crni biber nije samo običan začin; u drevnoj ayurvedskoj medicini koristi se već hiljadama  godina zbog visoke koncentracije korisnih biljnih spojeva.

Njegova protuupalna svojstva igraju ključnu ulogu u prevenciji hroničnih upala, koje su povezane s različitim zdravstvenim stanjima poput artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka.

Istraživanja potvrđuju da prisutnost piperina, glavnog aktivnog spoja u crnom biberu, pruža učinkovitu borbu protiv upala. Osim toga, piperin pomaže kod natečenih zglobova, smanjuje upalu dišnih puteva uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre. Svježe mljeveni crni biber preporučuje se za jačanje imunološkog sistema i poboljšanje probave.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Zdravlje mozga također ima koristi od piperina, koji pokazuje pozitivan utjecaj na funkciju mozga. Istraživanja su otkrila da piperin može ublažiti simptome degenerativnih stanja mozga poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, poboljšavajući pamćenje i smanjujući stvaranje amiloidnih plakova povezanih s Alzheimerovom bolešću.

Crni biber može pridonijeti i regulaciji razine šećera u krvi, poboljšavajući metabolizam glukoze i povećavajući osjetljivost na inzulin. Unatoč tim pozitivnim učincima, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili konkretni učinci na razinu šećera u krvi, piše Živim.

Imate problema s kašljem? Ovaj tradicionalni sirup će vam sigurno pomoći

Imate problema s kašljem? Ovaj tradicionalni sirup će vam sigurno pomoći

Što se tiče holesterola, istraživanja su pokazala da prehrana koja uključuje ekstrakt crnog bibera može smanjiti razinu holesterola u krvi, uključujući LDL holesterol. Također se vjeruje da crni biber poboljšava apsorpciju dodataka prehrani koji snižavaju holesterol, poput kurkume i crvene riže.

U borbi protiv raka, crni biber, odnosno piperin, ima važnu ulogu u uništavanju određenih stanica raka te smanjenju rizik od tumora inhibiranjem rasta tih stanica. Iako su potrebna dodatna istraživanja, rezultati dosadašnjih istraživanja ukazuju na potencijalne antikancerogene osobine crnog bibera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije