Imate problema s kašljem? Ovaj tradicionalni sirup će vam sigurno pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Imate problema s kašljem? Ovaj tradicionalni sirup će vam sigurno pomoći
Foto: Shutterstock / Ilustracija / Prehlada

Dok nije bilo apoteka i antibiotika, naši preci za grlobolju i promuklost pili su čaj od žalfije.

I danas ljekari savjetuju uzimanje ovog napitka kao dodatno sredstvo raznih terapija.

Žalfija je često je jedan od glavnih sastojaka krema protiv različitih infekcija kože i šampona protiv peruti ili masti protiv herpesa.

Zelenski pred najtežom odlukom, ovako više ne ide: Amerika je dala jasan zahtjev, može li ispuniti?

Zelenski pred najtežom odlukom, ovako više ne ide: Amerika je dala jasan zahtjev, može li ispuniti?

Pošto djeluje opuštajuće, koristi se i za inhalaciju kod astme i bronhitisa, ali i kod infekcija disajnih puteva, jer djeluje i antimikrobno.

Čaj od listova ove ljekovite biljke koristi se za čišćenje zuba i desni, a danas se često ekstrakt žalfije dodaje u paste za zube.

Zbog čega kašljemo i kako pobijediti uporni kašalj?

Zbog čega kašljemo i kako pobijediti uporni kašalj?

Utiče i na procese varenja, a primjenjuje se i za relaksaciju, kod nervoze, napetosti, toplotnih talasa u klimaksu i simptoma PMS.

Za ove sezonske viroze dobro je koristiti je kao oblogu za snižavanje tjelesne temperature, a u kombinaciji sa lovorovim listom možete napraviti efikasan sirup koji umiruje kašalj.

Potrebno vam je:

  • osam prstohvata žalfije
  • tri lovorova lista
  • 200 g šećera
  • 300 ml vode

Priprema:

Karamelizujte šećer do tamnobraon boje. Dodajte 300 ml vode i miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodate žalfiju i lovorove listove, pa kuvajte desetak minuta. Sačekajte da se ohladi i procijedite. Dobijeni sirup treba da konzumirate tri puta dnevno po jednu supenu kašiku, pišu Nezavisne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije