Stručnjakinja upozorava na opasnosti: Namakanje stopala može biti štetno

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja upozorava na opasnosti: Namakanje stopala može biti štetno
Foto: Pexels / Stopala

Tražite brzo olakšanje za bolna stopala, gljivice na noktima, žuljeve na stopalu ili umorne noge? Na internetu ćete pronaći mnogo uradi sam načina koji preporučuju namakanje stopala u vodi s različitim dodacima, od sirćeta i vodice za ispiranje usta do sode bikarbone.

Ali budite oprezni, kaže Megan Grantham, podijatrica u timu za sportsko zdravlje Klinike Cleveland, jer za većinu savjeta nedostaju naučni dokazi i u nekim slučajevima su štetni jer mogu dovesti do gljivične infekcije, ali i pogoršati male rane, osobito ako imate dijabetes.

"Ako se svakodnevno tuširate i perete stopala, vrlo je malo medicinskih razloga za namakanja stopala, a za većinu problema postoje bolji tretmani," kaže Megan.

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

Ipak namakanje stopala može biti korisno u ova dva vrlo specifična stanja:

Urasli nokti na nogama

Ako imate manji urasli nokat, savjetuje se nekoliko dana namakati stopala dva puta dnevno po pet do sedam minuta, potom dobro osušiti te nanijeti mast prema savjetu doktora i zamotati. U mlaku vodu možete dodati gorku sol ili blagi sapun. Ako ne vidite poboljšanje za tri do pet dana, obratite se doktoru.

Mišićno-koštane ozljede

Namakanje stopala može pomoći u smanjenju upale od ozljeda mekog tkiva, poput uganuća gležnja ili boli u peti, odnosno plantarnog fasciitisa. Toplo-hladna kupka mogla bi ubrzati proces ozdravljenja jer promjena temperature povećava protok krvi u tom području. Ako vam to ne pomogne, potražite savjet doktora, piše Živim

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije