Iznenađujući razlog zbog kojeg biste uvijek trebali držati svoje brašno u frižideru

1
Radiosarajevo.ba
Iznenađujući razlog zbog kojeg biste uvijek trebali držati svoje brašno u frižideru
Foto: Pexels / Ilustracija

Jedna žena ostala je užasnuta nakon što je otvorila svoje brašno i otkrila neugodno otkriće.

Kada je krenula praviti praznične poslastice, shvatila je da je njeno dobro spremljeno brašno postalo dom sitnim kukcima. Korisnica društvene mreže @tiktokkiddydoc odmah je snimila gadno otkriće.

"Spremala sam se za pravljenje prazničnih kolača i primijetila sam nekoliko smeđih mrlja u brašnu, a kad sam podignula poklopac, te su stvari gmizale po brašnu. Što se događa? Ovo je hermetički zatvoren spremnik, kako ove stvari dospijevaju ovamo?"

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Njen je video prikupio više od 118.000 lajkova, a ljudi su se brzo javili s idejama kakvi su to kukci.

Očigledno je da se ovdje radilo o grinjama od brašna (poznati i kao psocidi). Sićušni su smeđi ili crni insekti koji žive u suhoj hrani, uključujući šećer.

Šta znače oznake 'tip' na brašnu i kada koje koristimo?

Šta znače oznake 'tip' na brašnu i kada koje koristimo?

Prema Flour Millersu: "Oni nisu uzrokovani lošom higijenom - psocidi se mogu pronaći u najčišćim ormarima i najčišćim kuhinjama. Više vole živjeti na tamnim, toplim i vlažnim mjestima kao što su nabori ambalaže za hranu. Žive oko 6 mjeseci za koje vrijeme ženka može položiti do 100 jaja."

"Oni ne šire bolesti, ne grizu i ne oštećuju imovinu. Brojnost psocida može se brzo povećati u ljeto i ranu jesen kada su uvjeti topliji. Psocidi se hrane širokim spektrom prehrambenih proizvoda - uključujući brašno - kao i mikroskopskim plijesnima koje se razvijaju u vlažnim uvjetima."

Kako ih spriječiti?

Neki su ljudi predložili čuvanje brašna u frižideru kako se to više ne bi dogodilo.

Također biste uvijek trebali stavljati brašno u hermetički zatvorene posude, a prostor u ostavi održavati dobro prozračenim jer se grinje razmnožavaju u vlažnim uvjetima. I ostave bi također trebalo često čistiti kako biste se riješili odbačene hrane ili hrane kojoj je istekao rok trajanja.

@tiktokkiddydoc

What the hell? #baking #insects

♬ Creepy and simple horror background music(1070744) - howlingindicator

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije