Znate li kako se pravi zaprška i čemu tačno služi?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li kako se pravi zaprška i čemu tačno služi?
Foto: Screenshot/YouTube / Zaprška

Jedna od prvih stvari koju svi nauče kuhati je zaprška.

Kuhati je uvjetno rečeno jer zaprška se, kako joj ime otkriva, priprema prženjem i to brašna, a na čemu će se tačno pržiti to brašno ovisi o ukusu i o jelu u koje se zaprška dodajte. A dodaje u svašta, popravljajući pritom teksturu jela kao i okus, kojem daje prepoznatljivu notu koja nas vraća u bakinu i maminu kuhinju.

Bez zaprške se nekad nije spremalo niti jedno jelo na kašiku osim mesne čorbe, a i takvoj se ponekad dodavala kako bi bila zasitnija. To malo kulinarsko čudo od samo dva sastojka u novije je vrijeme došlo na zao glas kao teško za probavu, ali mnogima ne pada na pamet kuhati bez nje.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Poznata je u gotovo svim svjetskim kuhinjama i može se pripremiti uz različite nivoe preprženosti brašna, što rezultira različitim nijansama u rasponu od "prljavo" bijele do smeđe, sve ovisno o namjeni.

Zaprška je temelj mnogih jela, naročito variva i gulaša te punjenih paprika, a ako već niste, svakako je pokušajte napraviti uz dodatak crvene paprike, kao što rade u Mađarskoj, ili ipak uz dodatak bijelog luka, bilo svježeg ili u granulama.

Recept koji se pamti generacijama: Sarme koje mirišu na djetinjstvo i maminu kuhinju

Recept koji se pamti generacijama: Sarme koje mirišu na djetinjstvo i maminu kuhinju

Želite li pravi starinski okus jela, tada ćete svoju zapršku napraviti s puterom. Važno je da bude jednaka količina brašna i masnoće.

Zgodna caka koja se ponegdje koristi mogla bi vam dobro doći: umjesto s uljem zapršku pokušajte napraviti s masnoćom koja se otopila za vrijeme pečenja mesa - samo je pomoću kašike pokupite s vrha, a preostalu tekućinu iskorstite za podlijevanje nakon što je brašno zaprženo i dobit ćete jako fin sos koji može proći i bez vrhnja, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije