Pizza vam ne ispadne kako ste zamislili? Ovo su najčešće greške koje pravite

2
Radiosarajevo.ba
Pizza vam ne ispadne kako ste zamislili? Ovo su najčešće greške koje pravite
Pixabay / Ilustracija / Pizza

Pizza je jednostavno jelo, ali postoje sitnice na koje trebamo pripaziti kako bi ona ispala savršeno.

Ako pripremate domaću pizzu, znate da sam postupak nije posebno zahtjevan. Svako može umijesiti tijesto, premazati ga kečapom, posuti sirom te dodati salamu i gljive, no nekoliko sitnih trikova čini razliku između prosječne pizze i izvrsne. 

Stavljate previše sira

Za prave ljubitelje sira, ovaj savjet možda se čini besmislen, ali previše sira može uništiti pizzu. Ako koristimo mozzarellu, nekoliko komadića bit će dovoljno jer će u protivnom sir pustiti previše tekućine i tijesto će biti previše vlažno, mekano i gnjecavo. Isto vrijedi i za polutvrdi sir poput goude koji će u prevelikim količinama pizzu natopiti masnoćom i učiniti je prilično nejestivom.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Nepravilno razvlačite tijesto

Ako volite tanko tijesto za pizzu, sigurno vam se nekada dogodilo da je bilo previše razvučeno i da je na kraju sav preljev završio na plehu za pečenje ili tanjiru. Da to izbjegnete, nježnijim potezima razvucite tijesto na željenu veličinu. Nikako za razvlačenje tijesta nemojte koristiti oklagiju jer će tada biti previše kompaktno i neće biti prozračno kao što treba biti. Također je važno da koristiš tijesto sobne temperature jer će se lakše razvlačiti i manje pucati.

Dodajete previše preljeva

Baš kao i sa sirom, pretjerati možete sa salamom, povrćem i ostalim namirnicama koje koristite kao preljev. Što više sastojaka stavljate na pizzu, tijesto će biti sve vlažnije i nećete dobiti hrskavost koju tražite. Također će se pizza s puno preljeva lakše raspadati i nećete je moći jesti bez viljuške i noža. Dopustite tijestu da "diše" i neka neki dijelovi pizze slobodno ostanu bez preljeva.

Brze pizza rolnice: Gotove za manje od pola sata

Brze pizza rolnice: Gotove za manje od pola sata

Ne zagrijete pleh za pečenje

Znamo da je najfinija pizza ona iz krušne peći, ali takvu peć gotovo niko od nas nema kući. Najbolji trik kako dobiti savršeno hrskavu pizzu kao iz krušne peći je da pleh za pečenje stavite u rernu i zagrijete ga zajedno s rernom. Pizzu prebacite na vrući pleh i tako pecite, a rezultat će biti hrskavo tijesto koje se neće tako lako raspadati.

Pečete je na preniskoj temperaturi

Pizza se u krušnoj peći peče na temperaturama višim od 300 stepeni. Kako biste dobili efekat krušne peći, rernu svakako zagrijte na minimalno 250 stepeni, a i više ako vaša rerna to može. Kako temperatura raste, tako je potrebno skratiti vrijeme pečenja pa je na toj temperaturi pizzu potrebno peći svega 10 minuta. Temperaturu smanjite jedino ako pripremate pizzu s nježnim sastojcima kao što su plodovi mora ili voće. Također je pizzu dobro staviti da se peče na najniži nivo rerne jer će tada tijesto biti posebno hrskavo, piše MissGastro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije