Šta kažu pekari: Treba li se zagrijati rerna prije korištenja?

0
Radiosarajevo.ba
Šta kažu pekari: Treba li se zagrijati rerna prije korištenja?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Šta se događa kada ne zagrijete rernu zavisi od toga šta pečete, a svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplotom.

Napravili ste tijesto, pripremili kolačiće, zarezali tijesto za hljeb, ali tek sada shvatate da ste zaboravili zagrijati rernu. Svi ponekad preletimo recept ili jednostavno propustimo korak. Svako od nas je u nekom trenutku bio u ovoj situaciji i možda ćete se zapitati možete li se izvući bez prethodnog zagrijavanja rerne. 

Prethodno zagrijavanje rerne je jednostavno uključivanje rerne na željenu temperaturu pečenja unaprijed kako bi dosegla tu temperaturu prije nego počnete peći. Možda ćete to uzeti zdravo za gotovo, ali vruća rerna od samog početka pokreće sve vaše omiljene reakcije pečenja. Pretvara lisnato tijesto u lisnato tijesto, stvara hrskavu koru za pitu i započinje drugi čin dvostrukog djelovanja praška za pecivo.

U BKC-u održano Večer za Sidrana

U BKC-u održano Večer za Sidrana

U nastavku pročitajte kako pripremiti rernu za pripremu različitih specijaliteta:

Kolačići i keksi

Ako pečete kolačiće u hladnoj rerni, mogli bi se previše raširiti. Kolačići se oslanjaju na početni udar toplotei, tako da zadržavaju svoj oblik dok se masnoća u tijestu topi i širi. Budući da će kolačićima trebati više vremena da se ispeku, ima više vremena da voda ispari i izaći će suhi umjesto vlažni. Također će izgledati blijedo, budući da se Maillardova reakcija odgovorna za tamnjenje ne događa do najmanje 140°C.

Ove namirnice nikako ne bi trebali zamrzavati: Neke od njih mogu biti veoma opasne po zdravlje

Ove namirnice nikako ne bi trebali zamrzavati: Neke od njih mogu biti veoma opasne po zdravlje

Kolači

Pečenje kolača također može poći po zlu ako prethodno ne zagrijete rernu. Toplota širi zračne džepove nastale tokom miješanja putera i šećera, osiguravajući podizanje. Također aktivira prašak za pecivo dvostrukog djelovanja. Bez početne toplote koja bi pokrenula te procese, kolači su gusti i ravni. Također će stvoriti deblju koricu zbog produženog vremena pečenja, što obično nije poželjno u kolaču.

Hljeb i peciva s kvascem

Kada pečete štrucu hljeba, kvasac se pojačava prije nego što ugine od vrućine. Toplota također uzrokuje brzo širenje plinova u tijestu koje stvara kvasac. Taj se proces naziva opruga rerne, a ako pečete hljeb, znate koliko je važno ovo početno dizanje i koliko ga je zadovoljstvo gledati. Bez početnog udara toplote iz prethodno zagrijane rerne, opruga rerne se neće pojaviti. Kvasac živi duže, a štruca će propasti. Korica neće potamniti i propustit ćete tostirane okuse koji dolaze sa zlatno-smeđom koricom.

Pite i lisnata peciva

Ako prethodno ne zagrijete rernu za pite i peciva, dobit ćete mokre pite i ravna peciva okružena bazenom otopljenog putera.

Mliječna vanila pita

Jeste li ikada primijetili da svi recepti ne započinju prethodnim zagrijavanjem rerne? To je zato što najbolje vrijeme za zagrijavanje rerne ovisi o tome šta pravite. Dobar recept pokazat će kada treba zagrijati rernu kako bi vrijeme isteklo kako treba. No, gotovo uvijek se preporučuje prethodno zagrijati rernu za pečenje, piše Yahoo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije