Kako prepoznati da mandarine nisu svježe: Sačuvajte bitne vitamine ove voćke

1
Radiosarajevo.ba
Kako prepoznati da mandarine nisu svježe: Sačuvajte bitne vitamine ove voćke
Foto: Pexels / Mandarine

Sezona je mandarina, što znači da su prodavnice pune slasnih narandžastih plodova. S obzirom na dostupnsot i količinu koja se prodaje, postoji velik rizik da kući odnesete mandarine koje nisu baš u naponu svježine.

Takvi plodovi mogu imati smanjen udio vitamina C, a najčešće su manje slatki i sočni te nažalost također i već suhi, gotovo drvenasti. Uz malo znanja i vještine, takva vam se greška ipak neće ponoviti, stoga obratite pažnju na sljedeće.

Ako vam se čini da je mandarina sumnjivo lagana, suzdržite se od kupovine. Rano ubrane mandarine koje dugo čekaju da dospiju na police ili su na policama već duže vrijeme lako će vam odati to što su laganije nego što bi trebale biti. To je jasan znak da je dio soka iz mandarine ispario uslijed stajanja.

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Mozgalica: Šta je pogrešno na ovoj slici?

Isti problem možete detektirati i opipavanjem: čuvajte se mandarina za koje imate osjećaj da im između kore i ploda ima zraka, to je znak da više nisu potpuno svježe.

Pokazatelj svježine može biti i peteljka, ako je još uvijek pričvršćena za plod. Ako je svijetla i svježa, to je dobar znak. Ako je smećkaste boje, to znači da je voće ubrano prije nekog vremena. Isto vrijedi i za lišće, ako je još pričvršćeno za plod.

Ljubitelj ste mandarina? Evo zašto su dobre za vas

Ljubitelj ste mandarina? Evo zašto su dobre za vas

Kad ste odabrali mandarine zadovoljavajuće svježine, nemojte ih čuvati predugo. Nakon otprilike dvije sedmice plodovi više nisu na vrhuncu kvalitete, a to se može dogoditi i ranije ako ih pogrešno skladištite.

Mandarinama nije mjesto na kuhinjskom pultu u košari s voćem, a pogotovo ne u blizini izvora topline koji će dodatno ubrzati isušivanje, međutim, u frižideru im je prehladno. Iznimka je poseban odjeljak frižidera predviđen za povrće, ali najbolje mjesto za čuvanje mandarina je podrum ili hladna ostava.

Prilikom pohrane pripazite da osjetljive plodove ne slažete jedan na drugog, bolje ih je poredati jednu do druge. Ukoliko imate veću količinu mandarina redovito ih pregledavajte kako biste odmah uočili znakove truljenja ili plijesni jer se brzo rašire po ostatku voća, piše Slobodna Dalmacija.

Ilustracija
Foto: Pixabay: Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije