Piletina vam često ispadne suha? Ne brinite, trik je u ovom voću
Piletina je jedno od najpopularnijih mesa - relativno je pristupačna, lagana je i lako se priprema.
No baš zato što nije previše masna, lako ispadne presuha u pečenju ili kod prženja.
Korisnik TikToka po imenu Elliot podijelio je jednostavan trik za pripremu najsočnije piletine ikad, a trik bi malo ko očekivao. Sve što trebate je kivi i maslinovo ulje kako biste napravili marinadu.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
"Ključ za najsočniju piletinu je kivi!" - otkrio je Elliot, dodajući kako je ovaj kulinarski trik naučio dok je boravio u Africi. Za pripremu marinade potreban je jedan kivi i malo maslinovog ulja. S kivija se oguli kora, a zatim ga se izgnječi viljuškom ili izblenda i doda malo ulja.
Piletina se najprije začini solju i biberom, a zatim prelije umakom i tako ostavi barem sat vremena prije nego što je planirate peći. Sudeći po komentarima pratitelja, ovo je recept koji se mora probati, a neki su istaknuli da se može koristiti i ananas ili mango umjesto kivija.
Ručak koji će oduševiti porodicu: Hrskava piletina pripremljena na poseban način - ukus savršenstva
Kivi sadrži prirodni enzim aktinidin, koji djeluje slično kao i ljudska slina. Vrlo je učinkovit u razgradnji proteina i vezivnog tkiva mesa, a da pritom ne pretvori meso u kašu. Marinada od kivija je zato idealna i za svo žilavije meso kojeg želite omekšati, pa čak i, primjerice, lignje, piše Večernji.hr.
@callmebelly learned this one in Africa 🥝 I know it sounds crazy but trust me #kiwi #chicken #juicychicken #mealprep
♬ Permission to Dance (Instrumental) - BTS
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.