Kulinarski trikovi: Kremasta piletina s paradajzom i začinskim biljem

0
Radiosarajevo.ba
Kulinarski trikovi: Kremasta piletina s paradajzom i začinskim biljem
Arhiv / Ilustracija

Kremasta piletina s oaradajzom i začinskim biljem s malo vatrene topline je za prste polizati, a radi se vrlo jednostavno.
 
Piletina je mnogima omiljeno meso, a u prilog joj ide što se zaista slaže uz brojna jela. Iako možda mislite da ne postoji recept koji niste isprobali, razmislite opet. Naime, ovaj recept postao je hit na TikToku zahvaljujući tvrdnjama da je toliko dobro da ako ga nekome pripremite, da ćete se na kraju i vjenčati, piše The Modern Proper.

Sastojci:

3 velika komada pilećih prsa bez kostiju i kože ili 6 pilećih filea (otprilike jedan kilogram mesa) prethodno posušeni tapkanjem kuhinjskim ručnikom
Malo soli i crnog bibera
30 g brašna
45 ml maslinovog ulja
40 g 3 kašike neslanog maslaca
3 češnja češnjaka, nasjeckana
1 kašika umaka od paradajza
½ kašike sušenog origana
Crvena paprika, po ukusu
240 ml pilećeg temeljca
120-180 ml gustog vrhnja
40 g naribanog sira
Svježi bosiljak, za posluživanje

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Priprema:

Ako koristite pileća prsa, počnite od najdebljeg kraja i prerežite svaki komad pilećih prsa vodoravno na pola tako da na kraju dobijete ukupno 6 komada. Obje strane mesa dobro posolite i pobiberite. Savjet: Kako biste lakše rezali meso, pileća prsa stavite u zamrzivač na 20 minuta. U tanjur stavite brašno, a zatim uvaljajte zasebno svaki komad filea, otresajući višak. Tako uvaljano meso složite na tanjir u jednom sloju.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Kad se zagrije, smanjite vatru i dodajte maslac. Čim se rastopi dodajte meso i pecite dok ne porumene s jedne strane oko 5 minuta. Okrenite i pecite na drugoj stranu dok isto ne porumeni, otprilike 4 do 5 minuta. Učinite to u serijama i izbjegavajući natrpavanje tavice i ako je potrebno, dodajte još ulja. Pečeno meso prebacite na tanjir.

Smanjite vatru na nisku, pa u istu tu tavu dodajte češnjak i lagano dinstajte, često miješajući, dok ne zamiriše, otprilike 1 do 2 minute. Dodajte umak od paradajza, pa miješajući dinstajte oko 2 minute, sve dok boja ne potamni. Zatim dodajte origano. Pojačajte vatru na srednju, dodajte temelja. Pustite da lagano kuha, stružeći sve komadiće s dna posude, sve dok se tekućina ne smanji za pola, oko 5 minuta.

Dodajte vrhnje i lagano miješajte sve dok se umak ne zgusne, oko 3 minute. Pažljivo kuhajte i smanjite vatru ako je potrebno, važno pustiti da se lagano krčka. Umiješajte sir. Po želji dodajte još vrhnja i začinite umak. Vratite piletinu u tavu da se zagrije, oko 4 minute. Zatim maknite s vatre i po vrhu pospite bosilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije