Omiljeni desert mnogih: Recept za sočni banana bread

0
Radiosarajevo.ba
Omiljeni desert mnogih: Recept za sočni banana bread

Za ovaj ukusan hljeb trebate izrazito zrele banane, što zrelije, to bolje.

Banana bread (banana hljeb) postao je popularan tokom 1930-ih godina, a postoji nekoliko teorija o tome kako je stekao svoju popularnost. Jedna teorija sugeriše da je postao popularan zbog sveprisutnosti sode bikarbone i praška za pecivo u to vrijeme.

Druga teorija sugerira da je ovaj prefini kolač postao popularan tokom Velike depresije jer su domaćice pokušavale iskoristiti prezrele banane, koje su same po sebi bile skupa namirnica na tržištu.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Moguće je da su obje teorije istinite, no važno je napomenuti da je hljeb od banane doživio svoje ponovno uzdizanje tokom pandemije COVID-19, te se i danas često peče. Donosimo vam recept za sočan i slatki banana bread prema našem izboru.

Sastojci: 

120 g omekšalog maslaca 
100-150 g smeđeg šećera
2 jaja1 kašikica ekstrakta vanilije
2 velike zrele banane ili 3 manje
1 kašikica cimeta
1 kašikica praška za pecivo
prstohvat soli 
1 kašika kakaa
250 g brašna
100 g indijskih ili nekih drugih orašastih plodova 
100 g tamne čokolade

Palačinke bez brašna, što da ne. Isprobajte novi recept

Palačinke bez brašna, što da ne. Isprobajte novi recept

Priprema:

Maslac i šećer dobro izmiješati, dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Dodati jaja i vaniliju pa opet promiješati i zatim dodati zgnječene banane. U posebnoj zdjeli pomiješati suhe sastojke pa ih dodati u mokru smjesu i sjediniti.

Indijske oraščiće ili bilo koju drugu vrstu oraščića trebate kratko prepeći na suhoj tavi da puste miris, može ih se grubo nasjeckati ili ostaviti cijele, kako tko voli. Nasjeckati i čokoladu. Oraščiće i čokoladu umiješati u smjesu, premjestiti u kalup za hljeb obložen papirom za pečenje. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160°C, oko sat vremena, odnosno dok čačkalica koju ubodemo u sredinu ne izađe čista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije