Ove namirnice nikako ne bi trebali zamrzavati: Neke od njih mogu biti veoma opasne po zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice nikako ne bi trebali zamrzavati: Neke od njih mogu biti veoma opasne po zdravlje
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Zamrzavanje hrane je praktičan način da se produži njen rok trajanja uz očuvanje svježine i hranljivih materija. Dakle, postoje neke namirnice koje su posebno pogodne za ovu svrhu.

Neke namirnice koje su veoma praktične za zamrzavanje su meso, riba, hljeb, supe i variva.

Ali nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje.

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Uznemirujući događaj u Makarskoj: Starija žena preminula nakon što ju je muškarac odgurnuo na ulici

Saznajte kojie tri namirnice nikada ne bi trebalo da stavljate u zamrzivač.

Zelena salata

Zelena salata brzo postaje kašasta kada se zamrzne jer ima visok sadržaj vode. Nakon odmrzavanja, gotovo je nemoguće jesti. Ista stvar se dešava i sa lisnatim špinatom.

Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto

Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto

Ali pošto špinat najčešće kuhamo, to nije problem.

Jaja

Sirova jaja se nikada ne smiju zamrznuti. Zamrzavanje može prouzrokovati pucanje ljuske i omogućavanje bakterijama da uđu. Kuhana jaja možete čuvati u običnom frižideru jedan do dva dana. Ali nikada ne bi trebalo da zamrzavate jaja.

Mliječni proizvodi sa visokim sadržajem vode

Mliječni proizvodi kao što su jogurt, kiselo mlijeko ili kajmak imaju visok sadržaj vode i mijenjaju svoju konzistenciju kada su zamrznuti. Postaju grudvaste i gube kremastost. Ako želite da zamrznete ove proizvode, prethodno ih dobro promiješajte da malo poboljšate konzistenciju. Međutim, preporučljivo je koristiti svježe mliječne proizvode.

Kuhana tjestenina i riža

Kuhana tjestenina i riža gube konzistenciju kada se zamrznu i postaju kašasti. Često, nakon odmrzavanja, ove namirnice više nisu jestive, prenosi Krstarica.

Ako vam je ostalo kuhane tjestenine ili riže, bolje je da ih čuvate u frižideru i upotrebite u roku od dva do tri dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije