Evo kako možete zadržati idealnu tjelesnu težinu u menopauzi: Ove namirnice obavezno izbjegavajte

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako možete zadržati idealnu tjelesnu težinu u menopauzi: Ove namirnice obavezno izbjegavajte
Foto: Pixabay / Žena u menopauzi

Menopauza je prirodna faza u životu žene, ali može doći s dodatnim izazovima, poput dobivanja viška kilograma ili poteškoća u održavanju težine na koju ste navikli.

Hormonske promjene tokom menopauze mogu značajno uticati na metabolizam, ali pravilnim pristupom prehrani i načinu života možete zadržati ili vratiti idealnu težinu.

Preporučena hrana za mršavljenje u menopauzi

  • Nemasni proteini: piletina, puretina, riba, tofu i mahunarke pomažu u održavanju mišićne mase i povećavaju sitost.
  • Vlakna: zeleno lisnato povrće, brokula, prokulice, zob i laneno sjeme pomažu u održavanju zdrave probave i reguliranju razine šećera u krvi.
  • Šareno voće i povrće: bogato antioksidansima i esencijalnim nutrijentima. Jedite više bobičastog voća, mrkve, slatkog krumpira i avokada, jer mogu pomoći u smanjenju upale i održavanju zdrave težine.
  • Nemasni mliječni proizvodi: Ako podnosite mliječne proizvode, odaberite nemasne mliječne proizvode kao što su grčki jogurt ili obrano mlijeko kako biste osigurali unos kalcija i proteina koji su vam potrebni.
  • Orašasti plodovi i sjemenke: osiguravaju zdrave masti, proteine i vlakna. Šaka badema, oraha ili chia sjemenki mogla bi biti odličan međuobrok.
  • Voda: pomaže hidratizirati tijelo i održati optimalan metabolizam.
  • Zeleni čaj: sadrži antioksidanse koji mogu podržati mršavljenje i opće zdravlje.

Dijete koje pomažu u mršavljenju tijekom menopauze

Brojne studije pokazale su da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata izvrsne za mršavljenje, a također mogu pomoći u smanjenju naslaga na trbuhu.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Najgori sastojak u hrani koji dodaje kilograme: Posebno opasan za žene koje su prešle 50 godina

Najgori sastojak u hrani koji dodaje kilograme: Posebno opasan za žene koje su prešle 50 godina

Iako su žene u perimenopauzi i postmenopauzi bile uključene u nekoliko studija prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata, bilo je samo nekoliko studija koje su isključivo analizirale ovu populacijsku kategoriju. U jednoj takvoj studiji, žene u postmenopauzi koje su slijedile dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata izgubile su 9,9 kilograma ili 27,5 posto tjelesne masti i 8,9 centimetara u struku tokom 6 mjeseci. Osim toga, unos ugljikohidrata ne mora biti izrazito nizak da bi došlo do gubitka težine.

U drugoj studiji, paleo dijeta koja je osiguravala oko 30 posto ukupnih kalorija iz ugljikohidrata rezultirala je većim smanjenjem abdominalne masnoće i težine nakon 2 godine u usporedbi s dijetom s niskim udjelom masti. Prehrana s niskim udjelom masti osigurava 55-60 posto ukupnih kalorija iz ugljikohidrata.

Šta je zabranjeno jesti ako želite izgubiti težinu tokom menopauze i koje navike je potrebno uvesti u dnevni ritam?

Prerađenu hranu bogatu dodanim šećerom i transmasnoćama treba izbjegavati. To može pridonijeti debljanju i zdravstvenim problemima. Rafinirani šećer može dovesti do fluktuacija u razini šećera u krvi i debljanja. Pokušajte smanjiti konzumaciju slatkiša i hrane s visokim udjelom šećera.
Smanjite unos zasićenih masti, poput onih koje se nalaze u masnom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i kolačima. Mogu povećati razinu kolesterola i rizik od srčanih bolesti.
Pretjerana konzumacija alkohola može pridonijeti debljanju i može negativno utjecati na vaše zdravlje općenito. Alkohol konzumirajte umjereno ili ga potpuno izbjegavajte.

Ova hrana vam je potrebna u borbi protiv simptoma menopauze

Ova hrana vam je potrebna u borbi protiv simptoma menopauze

Prestanite preskakati obroke, osobito doručak, jer ta navika može dovesti do povećanog apetita i nezdravog izbora hrane.
Kronični stres može negativno utjecati na težinu i povećati želju za hranom. Pokušajte prakticirati tehnike upravljanja stresom, poput joge ili meditacije.

Sjedilački način života veliki je neprijatelj figure, posebno nakon 45. godine. Redovita tjelesna aktivnost ključna je za održavanje tjelesne težine i cjelokupno zdravlje. Pokušajte uključiti barem 150 minuta umjerene aktivnosti sedmično. Dakle, želite li smršaviti tokom menopauze, pripazite što stavljate na tanjur, ali i kakve navike usvajate. Također je preporučljivo razgovarati s lijekarom i napraviti set pretraga koje će se nadopuniti tamo gdje je to potrebno, uz pomoć lijekova, ali samo po preporuci stručnjaka, piše Sensa.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije