Žene koje rjeđe vode ljubav brže ulaze u menopauzu

Radiosarajevo.ba
Žene koje rjeđe vode ljubav brže ulaze u menopauzu
Instagram / Ilustracija

Žene koje imaju seksualne odnose barem jednom sedmično kasnije ulaze u menopauzu od žena koje imaju spolni odnos jednom mjesečno.

Naučnici na Univerzitetu u Londonu analizirali su podatke studije koja se bavi zdravljem žena širom SAD-a. Riječ je o najraznovrsnijem i najreprezentativnijem istraživanju koje je obuhvatilo zajednička iskustva iste ciljne grupe u dužem razdoblju. Predmet istraživanja bila je menopauza.

"Nalazi studije pokazuju da tijelo ne stimulira ovulaciju, ako nema redovnog seksualnog kontakta. Organizam prirodno bira hoće li energetski potencijal koristiti za produžetak vrste ili bi se energija mogla uložiti u, na primjer, čuvanje unuka", objašnjava autorica studije Megan Arnot, piše The Guardian

Naučnici tvrde da je besmisleno trošiti energiju tijela na ovulaciju, ako se zna da zbog nedostatka seksualne aktivnosti neće doći do trudnoće.

"Menopauza je neizbježna i ne postoje medicinske metode koje bi je odgodile ili spriječile. Ipak, rezultati studije pokazuju da se vrijeme menopauze može predvidjeti, zahvaljujući praćenju reproduktivnog potencijala žene", objašnjava profesorica Ruth Mace.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije