Hmelj se može koristiti za sigurno ublažavanje simptoma menopauze

Radiosarajevo.ba
Hmelj se može koristiti za sigurno ublažavanje simptoma menopauze
Foto: Pixabay / Žena u menopauzi / Ilustracija

Žene koje uzimaju suplemente ili lijekove na bazi hmelja za ublažavanje simptoma menopauze ne moraju strahovati kada ovu terapiju miješaju s nekim drugim lijekovima, ukazuje novo istraživanje.

Hmelj je jedan od temeljnih sastojaka piva, koji mu daje karakteristični gorki okus. U njemu se nalaze i fitoestrogeni koji djeluju poput ženskih spolnih hormona. Neke žene koje ne mogu koristiti hormonsku nadomjesnu terapiju otkrivaju da im suplementi hmelja ublažavaju tegobe uzrokovane menopauzom, poput noćnog znojenja i povišene temperature.

Međutim, postoji zabrinutost zbog interakcije s drugim lijekovima.

"Postoje izvještaji iz drugih laboratorijskih studija da spojevi iz hmelja mogu inhibirati ili deaktivirati određene enzime koji metaboliziraju lijekove", rekao je glavni istraživač studije Richard van Breemen, direktor Instituta Linus Pauling s Univerziteta Oregon.

On kaže da postoji dodatna zabrinutost iz razloga što znaju da se spojevi iz hmelja dugo zadržavaju u ljudskom organizmu, više od 20 sati nakon uzimanja. To znači da ti dodaci ostaju u krvotoku i nakon što se uzmu drugi lijekovi.

Kako bi utvrdili da li hmelj zaista poništava ili usporava djelovanje drugih lijekova, istraživači su vršili klinička ispitivanja na 16 učesnica u menopauzi. Dali su im koktel od četiri lijeka, uključujući jedan na bazi kofeina, alprazolam, dekstrometorfan (lijek protiv kašlja bez recepta) i tolbutamid, koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2.

"Napravili smo po dvije studije za svaki od navedenih lijekova čisto kako bismo provjerili da li te žene dobro metaboliziraju lijekove. Zatim smo ponovili ispitivanje s hmeljom, i to nakon što su učesnice dvije sedmice uzimale ekstrakt hmelja dva puta dnevno. Srećom, nije otkrivena inhibicija enzima", rekao je van Breemen. 

U konačnici, istraživači su ustvrdili da dodaci hmelja nisu uzrokovali klinički relevantne farmakokinetičke interakcije, što je i potvrdio koautor studije studije Luying Chen.

"Dakle, možemo reći da prehrambeni dodaci na bazi hmelja ne proizvode bilo kakve štetne efekte kada dođu u interakciju s drugim lijekovima, barem što se tiče enzima koji su ispitivani tokom ove studije. Potrebna su dodatna istraživanja, ali ovi nalazi su dobra vijest za žene koje koriste hmelj za ublažavanje simptoma menopauze", podvukao je Chen.

Izvještaj je nedavno objavljen u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, prenosi Health 24.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije