Hmelj u pivu kriv za "muške grudi"

Radiosarajevo.ba
Hmelj u pivu kriv za "muške grudi"
Screenshot / Pivo s hmeljom može doprinijeti razvoju muških grudi - ili ginekomastije

Svi smo upoznati s terminom "pivski stomak", ali volite li popiti hladno pivo s momcima, to bi se na vašem tijelu moglo odraziti i drugačije.

Naime, ispostavilo se kako pivo s hmeljom može doprinijeti razvoju muških grudi - ili ginekomastije, kako se ta pojava službeno zove.

Kako piše The Independent, gotovo polovina muškaraca dobije muške grudi, za što su zaslužni hormoni, jednako kao dijeta i životni stil. Pivo s hmeljom sadrži fitoestrogene, spojeve koji se prirodno pojavljuju u biljkama. Ti spojevi mogu pomoći da zaspite noću, a mogu biti od pomoći i ženama koje prolaze kroz menopauzu.

Međutim, oni također pridonose razvoju muških grudi, ali i na mlitavost i erektilnu disfunkciju koju mnogi ljudi doživljavaju nakon što previše piju.

Travar Stephen Harrod Buhner pisao je u knjizi Sacred and Herbal Healing Beers  1998. godine kako hmelj u IPA pivu može dovesti do razvoja muških grudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije