Jeste li znali: Bezalkoholno pivo nakon vježbanja može biti bolje od vode

Hina
Jeste li znali: Bezalkoholno pivo nakon vježbanja može biti bolje od vode
Foto: Pixabay / Ilustracija

Vaša velika biciklistička tura je završena ili ste se upravo popeli na planinski vrh. Šta mislite o bezalkoholnom pivu kao načinu da utažite žeđ? Mnoga od tih pića idealno su piće za sportaše, kažu njihovi proizvođači.

„U tome zapravo i ima ponešto istine, mnoga su bezalkoholna piva izotonični napitci i stoga dobra za sportaše“, kaže dr. Axel Klein, specijalist ortopedije, hirurgije i sportske medicine.

Kad bi se samo radilo o tome da treba nadomjestiti izgubljenu tekućinu, voda bi bila bolja, kaže on.

„No ako samo popijete vodu mogli biste poremetiti ravnotežu elektrolita, zbog toga što vaše tijelo ne gubi samo vodu znojenjem nego i elektrolite poput magnezija ili kalcija“, objasnio je.

Sportsko piće će nadoknaditi taj gubitak, a tu se pojavljuje ona čarobna riječ "izotonično".

„Izotonična pića su pića koja sadrže otopljene čestice u sličnim koncentracijama kao ljudska krv“, objašnjava Klein.

To omogućuje tijelu da apsorbira hranjive tvari iz pića vrlo brzo i preradi ih - što brzo poravnava gubitke.

Nije svako bezalkoholno pivo izotonično.

„Trebate dobro pogledati“, kaže Klein, koji poziva na oprez kad se radi o bezalkoholnom pivu koje se izrijekom reklamira kao izotonično.

„Bezalkoholno pivo je zapravo piće koje se konzumira nakon vježbanja, a ne tokom vježbanja, posebno ako ga i inače ne pijete. Morate biti malo oprezniji jer može potaknuti rad crijeva i izazvati proljev“, dodaje on.

Bezalkoholna piva naravno nisu i jedini izotonični napitci.

Postoje brojne alternative, primjerice posebni sportski napitci kao i mješavine koju čini većim dijelom mineralna voda, a manjim voćni sok.

„Trebate dobro proučiti je li ih bolje piti nakon ili tijekom vježbanja. Postoje razlike u njihovim sastavima“, dodaje Klein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije