Hoće li je razriješiti: Smrt koja opsjeda Norvešku već pola vijeka

Radiosarajevo.ba
Hoće li je razriješiti: Smrt koja opsjeda Norvešku već pola vijeka
Foto: Kripos / Fotorobot žene

U novembru 1970. tijelo žene s teškim opekotinama pronađeno je na udaljenoj lokaciji u norveškoj dolini Isdalen.

Neko je isjekao etikete na njenoj odjeći i izgrebao prepoznatljive oznake na njenim stvarima - kao da je želio da spriječi identifikaciju tijela.

A kada je policija počela da istražuje njenu smrt, otkrili su niz šifrovanih poruka, maski i lažnih identiteta - ali nisu uspjeli riješiti slučaj.

Četrdeset šest godina kasnije, norveška policija i novinari radio-televizijske kuće NRK odlučili su da ponovo otvore slučaj, piše BBC.

S obzirom da nije utvrđen njen identitet, nazvana je Žena iz Isdala.

Vjeruje se da je tijelo ovdje nađeno - undefined

Foto: BBC: Vjeruje se da je tijelo ovdje nađeno

Policija je na mjestu događaja našla značajan broj predmeta, ali je najveći utisak ostavio njihov raspored. Ona nije nosila na nije nosila ni sat ni nakit - oni su bili ostavljeni pokraj nje.

Ispostavilo se i da žena odsjela u nekoliko hotela u Norveškoj, služeći se različitim lažnim imenima. To znači da je sigurno imala nekoliko lažnih pasoša.

Do tada se proširilo već nekoliko glasina o tome da je žena bila špijun.

U međuvremenu, istražitelji su dovršili pregledanje njenog tijela. Otkrili su neobjašnjive modrice na desnoj strani vrata, koje bi mogle da budu posljedica udarca ili pada. Nije bilo znakova bolesti. Njena smrt je vjerovatno bila bolna.  U zaključku s autopsije stoji da je žena umrla od kombinacije trovanja ugljen-monoksidom i unošenja velike količine pilula za spavanje u organizam.

Pošto nije bilo nikakvih novih dokaza, slučaj je zatvoren i žena je sahranjena u februaru 1971.

Harald Olsand je bio jedan od istražitelja koji je oklijevao da zaključi taj slučaj. Zadržao je nekoliko policijskih dokumenata i njegov sin Tore je kasnije napisao knjigu o slučaju iz Isdala. Tokom godina, slučaj je inspirisao i nekoliko pisaca krimi-romana i ilustratora.

A sada, zahvaljujući savremenoj nauci, ponovo postoji šansa da se ova neuhvatljiva norveška misterija konačno razriješi.

Razvijen je DNK profil žene, i norveška policija namjerava izdati Interpolovu crnu potjernicu.

Više o ovome možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije