Ova hrana vam je potrebna u borbi protiv simptoma menopauze

0
Radiosarajevo.ba
Ova hrana vam je potrebna u borbi protiv simptoma menopauze
Foto: Pixabay / Žena u menopauzi / Ilustracija

Stručnjaci ističu kako se brojni problemi mogu riješiti prehranom, a upravo namirnice koje konzumiramo utiču i na simptome menopauze, posebno u svjetlu hormonalnih promjena.

Za većinu žena, neugodni simptomi menopauze mogu trajati više od nekoliko godina, prije svega radi pada nivoa estrogena. Budući da estrogen neprestano opada i remeti metabolizam, mogao bi uzrokovati debljanje, kao i promjene holesterola i šećera u krvi zbog sporije probave škrobnih ugljikohidrata.

Promjena nivoa estrogena također utiče na gustoću kostiju. Nivo kalcija može se smanjiti, što kod nekih žena vodi do pojave osteoporoze. Stoga je važno fokusirati se na kvalitetnu prehranu tokom menopauze.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Cilj nije samo ublažavanje neugodnih simptoma, nego i potreba očuvanja zdravlja i snage tokom ove životne faze.

Male tajne velikih majstora: 3 glavne greške zbog kojih nam se blitva s krompirom ne skuha dobro

Male tajne velikih majstora: 3 glavne greške zbog kojih nam se blitva s krompirom ne skuha dobro

"Iako ne postoji dijeta za menopauzu koja bi svima odgovarala, obično preporučujem da se tokom ove životne faze fokusirate na zdravu hranu. Otkrila sam da su namirnice koje općenito spadaju u mediteranski stil prehrane najbolje za ublažavanje simptoma", preporučila je dijetetičarka Anita Mirchandani.

1. Mlijeko i sir

Mliječni proizvodi poput punomasnog mlijeka, grčkog jogurta i svježeg posnog sira izvrsni su izvori kalcija koji može pomoći u ublažavanju gubitka gustoće kostiju tokom menopauze.

Jogurt sadrži probiotike, koji također pogoduju zdravlju crijeva i kostiju. Osim toga, ako nemate intoleranciju na laktozu, konzumacija mliječnih proizvoda mogla bi poboljšati kvalitetu sna tokom menopauze.

Sir / Ilustracija
Pixabay: Sir / Ilustracija

2. Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice korisne su za upravljanje šećerom u krvi. Odličan izbor su cjelovite žitarice poput smeđe riže, integralnog pšeničnog brašna, tjestenine na bazi kamuta i kvinoje.

Kontrola porcija je važna kod konzumacije ugljikohidrata, zbog učinka estrogena na šećer u krvi.

Riža / Ilustracija
Foto: Pexels: Riža / Ilustracija

3. Nemasne životinjske bjelančevine

Nemasni izvori proteina mogu pomoći ublažiti pad mišićne mase kako starite. S gubitkom kalcija i posljedično smanjenom gustoćom kostiju, odgovarajuće bjelančevine u prehrani važne su za održavanje mišićne mase i sprječavanje prijeloma i lomova kostiju.

Izvore hrane kao što su jaja, nemasne životinjske bjelančevine i kolagen korisno je uključiti u svakodnevnu prehranu.

Jaja / Ilustracija
Foto: Pixabay: Jaja / Ilustracija

4. Voće i povrće

Voće i povrće vitalni su u svakom životnom razdoblju, s obzirom na ogroman sadržaj vitamina i minerala. Konzumiranje obroka koji se sastoje od najmanje 50 posto povrća može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi, a povrće bogato vlaknima također može potaknuti sitost i spriječiti prejedanje.

Voće je također dobar izvor vlakana, ali treba ga konzumirati umjereno, jer previše voća može povećati šećer u krvi. Prehrana bogata biljnom hranom mogla bi ojačati i imunitet.

Voće i povrće
Foto: Pixabay: Voće i povrće

5. Mahunarke

Mahunarke su dobar izvor biljnih proteina i vlakana, koji pomažu u regulaciji glukoze u krvi.

Opcije poput leće, slanutka i crnog graha također su izvor magnezija, esencijalnog minerala, piše 24sata.hr.

Mahunarke / Ilustracija
Foto: Unsplash.com: Mahunarke / Ilustracija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije