Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto
Ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune...
Ovo su neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i pojašnjenje zašto:
Kuhana tjestenina - Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Već odmrznuta hrana - Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
Sosovi - Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.
Kečap - Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.
Pržena hrana - Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.
Avokado - Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
Svježi začini - Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.
Konzervirana hrana - To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.
Krušne mrvice - Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.
Krastavci - Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus.
Kakvo je meso u našim trgovinama? U Hrvatskoj analizirali juneći but, biftek, pileća prsa i tunu
U duboko zamrzavanje, također, nije dobro stavljati sosove za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo.
Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni Celzijusovih, piše 24sata.
Evo i koje namirnice, i na koliko dugo, mogu ići u duboko zamrzavanje.
Tiktoker pokazao kako najlakše spremiti smrznute namirnice
Hljeb, peciva i kolači
Pečeni hljeb i pecivo - 2 do 3 mjeseca
Nepečeni hljeb i pecivo - mjesec dana
Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci
Pečeni kolači svježi - mjesec dana
Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci
Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca
Palačinke - 3 mjeseca
Vafli - mjesec dana
Cheesecake - 2 do 3 mjeseca
Meso
Janjetina i teletina - 9 mjeseci
Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci
Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci
Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci
Govedina bez kosti - do 12 mjeseci
Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci
Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci
Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca
Iznutrice - 3 do 4 mjeseca
Divljač - 3 do 4 mjeseca
Kuhana šunka - 2 mjeseca
Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca
Slanina - mjesec dana
Kobasice - 1 do 2 mjeseca
Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca
Hrenovke - 1 do 2 mjeseca
Pržena piletina - 4 mjeseca
Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci
Morska hrana
Bijela riba - 6 mjeseci
Plava riba - 2 do 3 mjeseca
Dimljena riba - 2 mjeseca
Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci
Kamenice - 2 do 3 mjeseca
Jastog - 12 mjeseci
Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci
Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci
Mliječni proizvodi i jaja
Puter - 6 do 9 mjeseci
Margarin - 12 mjeseci
Mlijeko - 3 do 6 mjeseci
Svježi sir - mjesec dana
Tvrdi sir - 6 mjeseci
Sladoled - 2 mjeseca
Jogurt - 1 do 2 mjeseca
Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana
Voće i povrće
Citrusno voće - 3 mjeseca
Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci
Orašasti plodovi - 3 mjeseca
Povrće - 8 do 12 mjeseci
Ostalo
Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca
Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca
Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca
Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca
Svježe napravljen sok - 6 mjeseci
Složenac - 3 mjeseca
Pizza - 1 do 2 mjeseca
Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.