Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto

0
Radiosarajevo.ba
Potencijalna opasnost: Evo koju hranu ne smijete zamrzavati i zašto
Foto: Unsplash / Ilustracija / Hrana u zamrzivaču

Ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune...

Ovo su neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i pojašnjenje zašto:

Kuhana tjestenina - Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.

Prizori kakvi se ne pamte: Srbija je danas na nogama, pogledajte kako izgleda centar Beograda

Prizori kakvi se ne pamte: Srbija je danas na nogama, pogledajte kako izgleda centar Beograda

Već odmrznuta hrana - Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.

Sosovi - Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.

Kečap - Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.

Pržena hrana - Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.

Avokado - Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.

Svježi začini - Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.

Konzervirana hrana - To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.

Krušne mrvice - Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.

Krastavci - Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus. 

Kakvo je meso u našim trgovinama? U Hrvatskoj analizirali juneći but, biftek, pileća prsa i tunu

Kakvo je meso u našim trgovinama? U Hrvatskoj analizirali juneći but, biftek, pileća prsa i tunu

U duboko zamrzavanje, također, nije dobro stavljati sosove za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo.

Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stepeni Celzijusovih, piše 24sata

Evo i koje namirnice, i na koliko dugo, mogu ići u duboko zamrzavanje. 

Tiktoker pokazao kako najlakše spremiti smrznute namirnice

Tiktoker pokazao kako najlakše spremiti smrznute namirnice

Hljeb, peciva i kolači

Pečeni hljeb i pecivo - 2 do 3 mjeseca

Nepečeni hljeb i pecivo - mjesec dana

Keksići od prhkog tijesta - 6 do 8 mjeseci

Pečeni kolači svježi - mjesec dana

Pečene voćne pite - 6 do 8 mjeseci

Nepečene voćne pite - 2 do 4 mjeseca

Palačinke - 3 mjeseca

Vafli - mjesec dana

Cheesecake - 2 do 3 mjeseca

Meso

Janjetina i teletina - 9 mjeseci

Svinjetina s kostima - 4 do 6 mjeseci

Svinjetina bez kosti - 4 do 12 mjeseci

Govedina s kostima - 4 do 6 mjeseci

Govedina bez kosti - do 12 mjeseci

Cijelo pile ili purica - 12 mjeseci

Komadi piletine ili puretine - 9 mjeseci

Mljevena puretina ili svinjetina - 3 do 4 mjeseca

Iznutrice - 3 do 4 mjeseca

Divljač - 3 do 4 mjeseca

Kuhana šunka - 2 mjeseca

Šunka koja je bila u konzervi - 1 do 2 mjeseca

Slanina - mjesec dana

Kobasice - 1 do 2 mjeseca

Kuhano ili pečeno meso - 2 do 3 mjeseca

Hrenovke - 1 do 2 mjeseca

Pržena piletina - 4 mjeseca

Jela od peradi - 4 do 6 mjeseci

Morska hrana

Bijela riba - 6 mjeseci

Plava riba - 2 do 3 mjeseca

Dimljena riba - 2 mjeseca

Kuhana riba - 4 do 6 mjeseci

Kamenice - 2 do 3 mjeseca

Jastog - 12 mjeseci

Svježi škampi i jakobove kapice - 3 do 6 mjeseci

Lignje i školjke - 3 do 6 mjeseci

Mliječni proizvodi i jaja

Puter - 6 do 9 mjeseci

Margarin - 12 mjeseci

Mlijeko - 3 do 6 mjeseci

Svježi sir - mjesec dana

Tvrdi sir - 6 mjeseci

Sladoled - 2 mjeseca

Jogurt - 1 do 2 mjeseca

Sirova jaja (bez ljuske) - mjesec dana

Voće i povrće

Citrusno voće - 3 mjeseca

Ostalo voće - 9 do 12 mjeseci

Orašasti plodovi - 3 mjeseca

Povrće - 8 do 12 mjeseci

Ostalo

Temeljac od mesa - 2 do 3 mjeseca

Juha od mesa - 2 do 3 mjeseca

Gulaš od mesa - 3 do 4 mjeseca

Juhe i gulaši bez mesa - 2 do 3 mjeseca

Svježe napravljen sok - 6 mjeseci

Složenac - 3 mjeseca

Pizza - 1 do 2 mjeseca

Začinsko i ostalo bilje - 12 mjeseci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije