Popis hrane koja hladi tijelo: Evo šta trebate jesti u vrelim ljetnim danima
Visoke temperature i toplinski val iscrpljujući su na više načina, a nije tajna da općem stanju tijela i duha itekako može doprinijeti prehrana. Stručnjaci upozoravaju kako bi tokom visokih temperatura valjalo izbjegavati tešku i masnu hranu, kao i šećer te zaslađene gazirane napitke i alkohol.
Kad je pak riječ o ajurvedi - sistem tradicionalne medicine koji potječe iz Indije - ona hranu dijeli na toplu i hladnu s obzirom na učinak na tijelo te pokušava procijeniti ima li određena namirnica učinak hlađenja ili zagrijavanja unutar našeg tijela što utiče na metabolizam i probavu.
Topla hrana:
- Najčešće konzumirana ljuta hrana uključuje luk, crni biber, bijeli luk, đumbir i začinjenu hranu. Ajurvedska prehrana izbjegava ove sastojke.
- Ogroman popis povrća spada u ovu kategoriju uključujući krompir, brokulu, špinat i grah.
- Tokom zimske sezone, kako bi se tijelo zagrijalo, toplo se preporučuje korjenasto povrće poput mrkve, rotkvice, repe i slično.
Osvježavajući ljetni napitak: Da li ste probali pink latte?
Kupci u BiH izgubili milione: Prevareni, ostali bez stana i novca
- Svježe voće poput jabuka, narandži i manga također se klasificiraju kao topla hrana.
- Začini kao što su ajwain, senf i hing (asafetida) pomažu u pružanju olakšanja od uobičajenih bolesti poput prehlade i gripe u zimskoj sezoni. Spadaju u kategoriju tople hrane i pomažu u jačanju imuniteta.
- Poznato je da biljke poput bosiljka, origana i metvice također griju.
Hladna hrana:
- U kategoriju hladne hrane spada voće poput banana, jagoda, lubenica, kivija i marelica. Nije iznenađujuće da su ljetni favoriti zbog svoje rashlađujuće prirode.
- Mliječni proizvodi poput mlijeka i jogurta, vrhnja i sira također imaju učinak hlađenja na tijelo.
- Svi proizvodi od soje uključujući sojino mlijeko i tofu pripadaju ovoj kategoriji.
- Nekoliko toplih napitaka poput zelenog čaja zauzima mjesto u ovoj kategoriji. Hladna hrana pomaže očistiti toksine i zauzvrat pruža umirujući učinak na tijelo.
Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'
- Povrće poput gljiva, paradajza, šparoga, zelene salate i patlidžana lako je probavljivo u ljetnim mjesecima zbog svoje inherentno hladne prirode.
"Priroda tjelesnog tipa usmjerava nas prema vrsti hrane koju bismo trebali jesti. U slučaju da neko konzumira previše tople hrane, količina topline koju tijelo proizvodi se povećava. Također uzrokuje osjećaj peckanja. To može dovesti do problema u probavnom sistemu, gubitka pokretljivosti, osipa po koži, pa čak i čireva", kaže ajurvedski stručnjak BN Sinha.
Budite se umorni? Provjerite da li pravite jednu od ovih sedam grešaka
No ne valja pretjerivati ni sa hladnim namirnicama.
"Odgođena probava i česti napadi gripe, kašlja i groznice mogu biti uzrokovani pretjeranom konzumacijom hladne hrane", zaključio je Sinha.
Ako se ipak želite rashladiti odmah, stručnjaci preporučuju nekoliko napitaka koji bi vam u tome mogli pomoći.
Kokosova voda
Ispijanjem kokosove vode, rashladit ćete se. Ovo piće sadrži puno vitamina i minerala potrebnih organizmu koji se bori s vrućinom. Ako popijete čašu kokosove vode na dan, osobito tokom ljeta, to će pomoći i u borbi protiv infekcija, omogućit će vam više energije i rehidraciju tijela te će vas hladiti tokom cijelog dana.
Preporuke Instituta za zdravlje: Na koji način se zaštititi od rizičnih faktora
Voda s limunom
Voda s limunom je među najboljim pićima koja rashlađuju tijelo te odmah djeluju. U hladnu vodu dodajte malo šećera i iscijedite svježi limun. To će vas rashladiti odmah, a ukoliko želite skinuti višak kilograma, umjesto šećera piće zasladite medom.
Sirutka
Ljetno piće s trenutačnim učinkom rashlađivanja definitivno je i sirutka. Ako za doručak popijete čašu sirutke svaki dan, to će vam pomoći da prebrodite najtoplije dane bez previše muke, prenosi NDTVFood.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.