Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Omiljena poslastica koju, prema stručnjacima, često konzumiramo na pogrešan način je čokolada. Jedno istraživanje je dokazalo da možda cijeli život jedemo čokoladu na način koji nije ispravan.

U anketi u kojoj je sudjelovalo 78 ispitanika, većina je izjavila da čokoladu čuva u frižideru prije konzumacije. To je potpuno pogrešno jer je optimalna temperatura za čuvanje čokolade 18 stepeni Celzijusa. Na toj temperaturi, čokolada otkriva svoj pravi i puni okus, piše Klik.hr.

Preporuka stručnjaka je da uzimamo kockice čokolade koje se tope u ustima, te da je nikako ne žvačemo. Kada se čokolada polagano topi u ustima, svi okusni receptori mogu prepoznati note maslaca i pravi okus čokolade. Preporučuje se konzumacija čokolade u jutarnjim satima, između 9 i 11 sati.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Čokolada je poslastica s kompleksnim okusom. Ako je konzumiramo ujutro i prije podneva, može čak biti i grickalica koja nam pomaže da nastavimo raditi s puno energije. Na taj način smanjujemo osjećaj gladi do ručka", istaknula je Natali Alibrandi, voditeljica istraživačkog tima koji se bavi hranom i pićem sa sjedištem u Londonu i Nizozemskoj.

Preporuka stručnjaka je da čokoladu konzumiramo u malim količinama kako bismo izbjegli prekomjerno stimulisanje receptora. Također je korisno kombinovati je s drugim namirnicama. Na primjer, mliječna ili bijela čokolada dobro se kombinuju s gorkim namirnicama. Studija objavljena u časopisu The Journal of Nutrition sugeriše da konzumacija čokolade može pomoći u smanjenju razine holesterola.

Ljetna poslastica: Ledene kocke pružaju pravo osvježenje i najbolji spoj kokosa i čokolade

Ljetna poslastica: Ledene kocke pružaju pravo osvježenje i najbolji spoj kokosa i čokolade

Stručnjaci sa Harvarda ističu da pijenje dvije šoljice tople čokolade tokom dana može održati naš mozak zdravim i poboljšati pamćenje kod starijih osoba. Čokolada potiče protok krvi u određenim dijelovima mozga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije