Budite se umorni? Provjerite da li pravite jednu od ovih sedam grešaka

0
Radiosarajevo.ba
Budite se umorni? Provjerite da li pravite jednu od ovih sedam grešaka
Foto: Twitter / Ilustracija / Krevet

Ne bi li bilo divno kada biste se svakog jutra probudili se sretni, puni energije, bez bolova i napetosti, bez obzira jeste li jutarnji tip osobe ili ne. Mnogima ovo, nažalost, zvuči neostvarivo. Je li vam se ikada dogodilo da ste spavali osam i više sati, a probudili ste se umorni? Možda se pitate zašto i kako je to uopće moguće?

Nekoliko je potencijalnih razloga, odnosno loših navika koje narušavaju vaš san, a da ih možda čak ni niste svjesni. Otprilike jednu trećinu svojeg života provedemo spavajući stoga je pametno učiniti sve što je u našoj moći kako bismo to vrijeme proveli najbolje što možemo.

Kvalitetan san nije nedostižan, samo trebate ispraviti neke navike i učiniti svoju spavaću sobu oazom mira za završetak dana. Provjerite činite li i vi jednu od ovih sedam grešaka i već danas usvojite rutinu koja potiče bolji san.

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

Pogledajte kako je Ibrahim Šehić sjajno branio zicere Cristianu Ronaldu: Portugalac nije mogao ništa

1. Ne zamračujete spavaću sobu

Pretjerano izlaganje svjetlu može poremetiti vaš san i cirkadijalni ritam, odnosno biološki ritam spavanja i budnosti. Rolete, zavjese za zamračivanje ili maska za spavanje mogu blokirati svjetlost i spriječiti je da ometa vaš odmor. Suptilno, polumračno osvjetljenje potaknut će vas da se opustite i pridonijet će proizvodnji melatonina u vašem tijelu, hormona koji potiče san.

2. Drijemate predugo i u krivo vrijeme

Kako biste bolje spavali noću, važno je biti oprezan s drijemanjem. Ako u dnevnoj sobi na trosjedu pred TV-om tijekom dan zadrijemate malo predugo ili, pak, prekasno, predvečer, to može poremetiti vaš raspored spavanja i bit će vam teže zaspati kada se smjestite u postelju. Najbolje vrijeme za drijemanje je nedugo nakon ručka u ranim poslijepodnevnim satima, a idealno je da odrijemate tek oko 20 minuta.

3. Spavate na starom i nekvalitetnom krevetu

Dobar krevet je stabilan, udoban, izdržljiv, siguran i pritom čvrsto podržava madrac, osiguravajući vam optimalnu potporu za udoban san. Kvalitetan krevet omogućuje vam miran i neprekinuti san jer smanjuje prenošenje pokreta i prigušuje zvukove, što je posebno važno ako dijelite krevet ili ako često mijenjate položaj tijekom noći.

4. Previše grijete spavaću sobu

Ne želite da vas od sna odvlači nelagodna temperatura u spavaćoj sobi. Ne smije vam biti ni prevruće niti prehladno. Sami najbolje znate na kojoj vam je temperaturi najugodnije, a uzmite u obzir da je većina istraživanja potvrdila kako se najbolje spava u malo hladnijim prostorijama, na optimalnih 16-18° C.

5. Imate madrac koji nije prilagođen vašim potrebama

Kako biste se probudili odmoreni i bez ikakvih bolova silno je važno na kakvom madracu spavate – treba biti prilagođen vašoj konstituciji i navikama spavanja. Ako duže vrijeme spavate na neprilagođenom madracu možete razviti kronične probleme kao što su bol u leđima, napetost mišića, ukočenost zglobova, loše držanje i umor. Također, madrac koji vam ne pruža dobru podršku može biti uzrok poremećaje spavanja poput nesanice, čestog buđenja i nemirnog sna.

6. Kasno i obilno večerate

Ako se želite kvalitetno naspavati, zaboravite na pizze, bureke, lazanje i slična jela u večernjim satima. Idealno je izbjegavati kasne večere i svesti na minimum posebno masnu ili začinjenu hranu, ali i alkohol jer ove navike mogu smanjiti kvalitetu sna i uzrokovati poremećaje spavanja. U prehranu uključite laganu večeru, odlučite se za nešto hranjivo, idealno je odabrati hranu bogatu esencijalnom aminokiselinom triptofan, poput puretine, jogurta ili banane, koji pomaže u proizvodnji melatonina, hormona sna.

7. U vašoj spavaćoj sobi ne prevladava umirujuće okruženje

Ako imate udoban krevet, mogli biste doći u iskušenje da u njemu provedete svoje slobodno vrijeme, ali to zapravo može uzrokovati probleme prije spavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije