Istražili smo: Šta je Ayurveda prehrana i kome je namijenjena?

0
N. Ć.
Istražili smo: Šta je Ayurveda prehrana i kome je namijenjena?
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi živimo različitim tempom života, a uz česte oblike prilagođavanja, vremenom otkrivamo nove "metode" življenja, bilo da je u pitanju fizička ili emotivna motivacija, rad na samopouzdanju, novi stil oblačenja, ili pak konzumiranje neobičnih namirnica.

Kada je riječ o prehrani, u današnjem društvu lahko možemo odrediti one kategorije koje se svrstavaju u normalan do uobičajen način prehrane, tu su vegani i vegetarijanci, ljudi koji žive na dijeti i oni koji teže da uvijek budu "fit", vježbajući aktivno i redovno.

Kao novi trend, pojavila se i tzv. "Ayurveda prehrana".

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

O Ayurveda prehrani, njenim prednostima, preporukama, i balansu organizma, razgovarali smo s nutricionistom Tarikom Zolotićem.

Ljetna poslastica: Počastite sebe najboljim receptom za sladoled palačinke

Ljetna poslastica: Počastite sebe najboljim receptom za sladoled palačinke

Svježe i kvalitetne namirnice 

U ovom načinu konzumacije hrane, jako je bitno da biramo svježe i kvalitetne namirnice, a evo zbog čega. 

"Pravilna prehrana, jedan je od načina da uspostavimo i održimo balans, a samim tim i naše zdravlje. Kada je riječ o Ayurvedi, ona je poznata kao indijska metoda liječenja iz koje je danas izašla prehrana.

Svi vrlo dobro znamo da indijska hrana ima mnoge prednosti, a suština Ayurvede je da jedna trećina želuca bude hrana, jedna trećina da bude voda, a jedna da ostane prazna. Glavni poskulat Ayurvedske prehrane jeste da se ne pretjeruje s hranom što je danas jedan od najvećih problema u našem društvu.

Tarik Zolotić
 Tarik Zolotić

Danas se savjetuje da se jede u isto vrijeme, da obroci budu umjereni i kvalitetni. Da se ne prejedamo. Jako je bitno da koristimo one namirnice koje su namijenjene za sezonske periode, jer su tada najkvailtetnije. Bitna je konzumacija namirnica koje su u 'svježem stanju', i da biramo one namirnice koje se termički mnogo ne obrađuju", navodi naš sagovornik. 

Popis hrane koja hladi tijelo: Evo šta trebate jesti u vrelim ljetnim danima

Popis hrane koja hladi tijelo: Evo šta trebate jesti u vrelim ljetnim danima

Kome je preporučljiva Ayurveda prehrana? 

Zolotić ističe da mnogi griješe kada je u pitanju upotreba određenih namirnica, mnogi od nas jedu kasno, čime remete balans organizma. 

"Pogotovo u ljetnom periodu, nije preporučljiva konzumacija hrane bogate aditivima i konzervansima, tako da su mnoge prednosti kada je u pitanju Ayurvedska prehrana. Ayurveda prehrana preporučljiva je svim osobama koje žele imati zdrave prehrambene navike. Konzumacija zdravih namirnica jako je bitna za naš organizam, ali treba znati da mnogi griješe u startu kada govorimo o unosu hrane uz naš želudac. Isključivo se radi o 'žvakanju' hrane. To je jako bitan korak, jer sam proces varenja kreće u ustima, što je i naučno dokazano. Savjetuje se da se navečer ne jede, jer se time ometa proces varenja. Isto važi i za spavanje nakon obroka, idealno je odmoriti nekih 15 do 20 minuta". 

Mnogo je preporuka i savjeta o Ayurveda prehrani, ali da jako dobro djeluje na naš organizam sigurno stoji. Ayurveda prehrana je veoma dobro izbalansirana, i koristi se sezonska hrana, voće i povrće, čime se stvara umjerenost u prehrani, a samim tim i balans našeg organizma. Ono što je isto jako bitno jeste da je indijska hrana karakteristična po začinima, ali se ne razlikuje mnogo od naših začina, aditiva i slično. Govorim o začinima poput đumbira, kurkume, cimeta, i ostalih zdravstvenih benefita bitnih za naše tijelo", kaže Zolotić. 

Meso i životinjski proizvodi

Ayurveda prehrana izbacuje namirnice životinjskog porijekla, bez obzira što su jako važne za normalnu funkciju našeg tijela, a Zolotić se ne slaže s tim. 

"Ayurvedska prehrana se zalaže za konzumaciju vegetarijanske ishrane. Dakle, konzumacija mesa i životinjskih namirnica se smanjuje i izbjegava, a ostaju nam mliječni proizvodi. Svakako da meso krije određene hranljive materije koje su prisutne u prehrani, ali treba znati da takve namirnice imaju najbolji mogući oblik biološke iskoristivosti, tako da nisam zagovornik izbacivanja velike skupine namirnica pa o kojoj god skupini da se radi.

Osnovno pravilo u ishrani jeste jesti umjereno raznovrsno, raznobojno, lokalno, sezonski, a izbacivanjem mesa nećemo moći zadovoljiti sve potrebe našeg tijela/organizma. Tim izborom, kroz duži vremenski period možemo osjetiti i posljedice, jer nam se mogu javiti određene zdravstvene poteškoće i problemi, a svi vrlo dobro znamo da svaka materija ima važnu funkciju za naše tijelo", zaključuje Zolotić. 

Recept za ljetni ručak: Lagana pita od tikvica

Recept za ljetni ručak: Lagana pita od tikvica

Ostaje jedno, a to je da isprobate Ayurveda prehranu. Ako smatrate da će vam odgovarati, preporučljivo je da sjednete i napravite onaj spisak namirnica koje volite a da zagovaraju Ayurvedske principe kao što je nutricionista Zolotić kazao.

Naravno, ako se odlučite preći na ovaj režim prehrane, ne trebate izbjegavati fizičke aktivnosti, poput trčanja, fitnessa, vježbanja u teretani i slično.

Svakako vrijedi pokušati, jer kako kažu "novi izbor – novi početak", pa i kada se govori o Ayurveda prehrani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije