Recept za ljetni ručak: Lagana pita od tikvica

1
Radiosarajevo.ba
Recept za ljetni ručak: Lagana pita od tikvica
Foto: Coolinarika / Pita od tikvica

Tikvice jako volimo na bilo koji način, a tek pite...pa to je pravi užitak.

Lljeto je, a vjerujemo da je pita sa tikvicama izuzetno mekana i sočna pravi izbor za vaš brzi ručak. 

Sastojci: 

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

  • 5 jaja
  • 120 g prosijanog brašna
  • 75 ml ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 120 g žuti cheddar sira
  • 1 crni luk,veća ljutika ili 4 struka mladog luka
  • 2 manje ili 1 veća mrkva
  • 700 g izrendanih tikvica
  • pola kašičice italijanskog začina (ruzmarin, origano, majčina dušica)
  • po ukusu so i biber
Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'

Stručnjaci objasnili: 'Čokoladu mnogi jedu na pogrešan način'

Priprema:

  • Uključiti rernu da se grije na 180 stepeni.
  • Manji đuveč, veličine 20cm x 28cm ili sličnih veličina, prekriti papirom za pečenje.
  • U veću zdjelu umutiti jaja, ulje, prašak za pecivo i prosijano brašno.
  • Dodati izrendane tikvice, izrendanu mrkvu, izrendan ili sitno isjeckan sir i sitno isjeckan luk i sve to sjediniti sa špatulom i na kraju dodati so, svježe samljeven biber i italijanski začin.
  • Sipati pripremljenu masu u mali đuveč ili u šta ćete peći i peći u prethodno zagrijanoj rerni od 40 do 45 minuta, ja sam pekla skoro sat vremena.
  • Pečenu pitu izvaditi sa papirom za pečenje i ostaviti na žici da se ohladi.
  • Sijeći prohlađenu pitu i poslužiti sa domaćim kiselim mlijekom.

    Ako ste ljubitelj kefira ili punomasnog jogurta, to može biti također dobar izbor, piše Coolinarika. 

    Prijatno!!!!!

    Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

    / Najčitanije

    / Komentari

    Prikaži komentare (1)

    / Povezano

    / Najnovije