Ovaj recept postao je hit na društvenim mrežama, ima samo tri sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj recept postao je hit na društvenim mrežama, ima samo tri sastojka
Foto: Screenshot / Posset sa limunom postao hit na društvenim mrežama

Za ovaj ukusni desert trebaju nam samo limun, gusto vrhnje za šlag i šećer, a ovo čudo za kojim luduju TikTok i Instagram nazivaju posset od limuna.

Enciklopedija kaže da je posset toplo piće od mlijeka usirenog vinom ili pivom i često začinjenog, koje je bilo popularno u Srednjem vijeku, pa sve do 19. stoljeća, piše 24sata.hr.

Možda ne zvuči posebno primamljivo, ali to te ne treba odvratiti od ove poslastice - stvarno je puno ukusnija nego što se čini.

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Posset se tokom godina u kulinarstvu pretvorio u ukusnu panna cottu ili desert poput pudinga sa okusom limuna. A za razliku od panna cotte ili pudinga, u ovom receptu nema ni brašna, niti želatina. Reakcija vrhnja i soka od limuna ono je što zgušnjava ovu kremu. Najljepši dio posseta od limuna je to što je tako jednostavan - ima samo tri sastojka i treba maksimalno 20 minuta da ga pripremimo.

Sastojci:

  • 4 limuna
  • 600 ml gustog vrhnja za šlag
  • 200 g šećera

Priprema:

  • Naribaj koricu limuna, a limune zatim prepolovi po dužini. Pulpu pažljivo izdubi žlicom, nasjeckaj i ocijedi sok kroz sito.
  • Stavi vrhnje u veliki lonac sa šećerom i lagano zagrijavaj uz miješanje dok se šećer ne otopi. Pustite da lagano kuha nekoliko minuta.
  • Ugasi vatru i umiješajte limunovu koricu i sok. Kuhaj još malo (bez da zakipi i uz miješanje) dok se krema ne zgusne.
  • Podijelite polovice limuna, ohladi na sobnu temperaturu, zatim pažljivo pokrij i hladi najmanje 3 sata ili preko noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije