Brzo, jeftino i ukusno: Recept za sutlijaš na turski način
Ovaj jednostavan dezert obožavaju sve generacije - od najmlađih zbog slatkoće, pa sve do onih najstarijih, koje ukus riže i mlijeka vraća u djetinjstvo.
Ovoga puta predlažemo da odstupite od tradicionalnog recepta i probate kako se u Turskoj pravi sutlijaš.
Sastojci:
- 1 šolja riže
- 3 šolje vode
- 500 ml mlijeka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 šaka oraha i/ili pistacija
Priprema:
Rižu ispirati od skroba dok voda ne postane providno čista, pa ga skuhati na laganoj vari.
Ko je Epstinova robinja za koju se hvalio da je "kupio od njene porodice iz Jugoslavije"
Dodajti mlijeko i još malo kuhati. Puding prah pomiješati s vanilinim šećerom i običnim šećerom u malo mlijeka, pa preliti u skuhanu rižu u mlijeku.
Recept dana: Jeste li probali Puf Puf burek?
Miješati na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Gotovu poslasticu sipati u manje zdjelice, koje su pokvašene vodom. Dekorisati sa orasima i/ili pistacijama, ili kakaom, i poslužiti hladno.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.