Pizza majstor otkrio recept star 2.000 godina - sastojci će vas iznenaditi

1
Radiosarajevo.ba
Pizza majstor otkrio recept star 2.000 godina - sastojci će vas iznenaditi
Foto: Italian Culture Ministry / Stara freska

Arheolozi u starorimskom gradu Pompeji otkrili su fresku koja prikazuje nešto što bi moglo biti preteča italijanske pizze.

Pljosnati hljeb prikazan na fresci staroj 2000 godina možda je daleki predak modernog jela, saopćilo je italijansko ministarstvo kulture. Ali nedostaju joj klasični sastojci da bi se tehnički smatrala pizzom.

Freska je pronađena u hodniku kuće pokraj pekare tokom nedavnih iskapanja na nalazištu u južnoj Italiji. Do otkrića je došlo ove godine tokom novih iskapanja Regija IX u središtu Pompeja, jednog od devet okruga na koje je podijeljeno drevno nalazište.

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Tijelo sina proslavljenog trenera tuzlanske Slobode pronađeno u Beogradu

Arheolozi u Parku svjetske baštine UNESCO-a kažu da se na novootkrivenoj freski prikazuje pljosnati hljeb koje je naslikan pored pehara vina te jela s voćem poput nara ili datulja.

Pretpostavljaju da su na njemu bili začini i neke vrste pesto umaka, piše BBC.

Ilustracija (na slici nije osoba o kojoj se govori u tekstu)
Foto: Pexels

Ovu pizzu komentirao je i pizza majstor Mario Markušić.

"Rekao bih da ova pizza na sebi ima svježi paradajz, svježi sir i voće. Koliko vidimo to je neka slatka varijanta pizze s voćem, nije klasična kao današnje sa sirom, šunkom i ostalim dodacima", kaže Mario i dodaje kako sve to ima nekog smisla jer je u prošlosti pizza bila sirotinjsko jelo na koje se doslovno može staviti sve što imate u domaćinstvu.

Pizza-majstor raskomadao mačića, želio ga ubaciti u krušnu peć

Pizza-majstor raskomadao mačića, želio ga ubaciti u krušnu peć

"Hljeb civilizacije prave i puno prije nego što ova slika datira tako smatra da im je proces fermentacije bio poznat kako bi napravili neku vrstu pizza - tijesta",  dodao je.

Rekao je i kako je pizza na ovoj freski jako slična današnjem standardu tako da mu ne bi bio problem napraviti istu. 

"Takva pizza bi bila u craft kategoriji i sigurno bi imala publiku kada bi je stavili na meni",  zaključio je Mario, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije