Recept dana: Jeste li probali Puf Puf burek?
Radiosarajevo.ba
Zasitili ste se klasičnih pita, ali ne brinite, ovaj put donosimo vam jedan pomalo neobičan recept, a u pitanju je puf puf burek.
Ipak drugačiji, možda će vam uštediti malo više vremena nego klasični recept za burek, pogotovo u nesnosnim ljetnim vrućinama.
Sastojci:
Aerodrom Sarajevo uveo nova pravila: Šta se mijenja za putnike?
- 400 gr glatkog brašna
- 260 ml mlijeka
- 100 gr otopljenoga margarina /maslaca
Slovenac napravio 'pizza-burek': Bosanka pokrenula raspravu na društvenim mrežama
- 4 gr prašaka za pecivo
- 4 gr suhog kvasca
- 200gr gustina
- 1 čajna kašika soli
- premaz
Turski pikantni specijalitet: Jeste li čuli za ćig burek?
- 125 gr otopljenoga margarina /maslaca
- 250 ml mlijeka
- sir ili meso za nadjev
Priprema:
- U prosijano brašno i prašak za pecivo dodati kvasac, sol i zamijesiti sa mlakim mlijekom meko i elastično tijesto. Pokriti i ostaviti 20 minuta da ostoji.
- Podijeliti tijesto na 18 loptica i ostaviti ih 10 minuta da odmore.
- Otopiti margarin i pomiješati sa toplim mlijekom.
- U zdjelicu staviti gustin pa svaku lopticu dobro uvaljati u nju i valjkom razvaljati u krugove veličine manjeg tanjura.
- Svaki krug dobro posuti gustinom pa po jedan ili dva odjednom razvaljati što tanje. Idealan omjer je 45 -50 cm. Očetkati gustin sa njih i otresti jufke od viška brašna.
Ovaj brzi recept za burek će vas oduševiti - prijatno!
- Prvu jufku ne mastiti samo preko nje staviti drugu. Preliti je sa 5-6 kašika preljeva i četkicom razmazati da bude sva jufka premazana. Rezati u trake željene širine a krajeve, ako su uski, spojiti u još jednu traku. Staviti nadjev na početak, prevrnuti u jednu stranu i oblikovati trokut.
- Drugo, prevrnuti preko dijagonale na drugu stranu.
- Treći korak, preklopiti ga naprijed pa sve ponavljati do kraja.
- U veću zdjelu uliti hladnu vodu. Uroniti u vodu dva - tri komada na nekoliko sekundi pa ih šupljačom izvaditi na mrežicu.
- Ostaviti ih da se ocijede.
Amerikanac opčinjen Balkanom odlučio razviti svoj prvi burek. Evo kako je ispalo
- Staviti u pvc vrećicu, čvrsto zavezati i ostaviti u zamrzivač nekoliko sati da se zalede.
- Izvaditi zaleđene bureke, složiti ih u lim na papir za pečenje i ostaviti da se odlede.
- Premazati ih preljevom ili maslacem, ili umućenim žumanjkom, posuti susamom.
- Peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 200 stepeni oko 30 minuta.
Poslužite toplo uz šolju jogurta, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)