Turski pikantni specijalitet: Jeste li čuli za ćig burek?

0
Radiosarajevo.ba
Turski pikantni specijalitet: Jeste li čuli za ćig burek?
Foto: Coolinarika / Ćig burek

Da li ste čuli za ćig burek? Ćig burek (Çiğ Börek) turski je specijalitet punjen pikantnim mesnim nadjevom, a za razliku od klasičnog bureka priprema se u tavi.

Evo kako se priprema...

Ćig burek

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Sastojci:

300 g brašna
200 g mljevene junetine
200 ml vode
1 kašika bijelog vinskog sirćeta
170 ml vode
1 kašičica soli
½ kašičice bibera 
ulje za prženje

Priprema:

Pomiješajte pola kašičice soli, sirće i 170 ml vode u velikoj zdjeli. Prosijte brašno i postupno ga dodajte u zdjelu dok ne dobijete mekano tijesto.

Ovaj brzi recept za burek će vas oduševiti - prijatno!

Ovaj brzi recept za burek će vas oduševiti - prijatno!

Prebacite tijesto na radnu ploču i mijesite dok ne postane glatko i elastično, pet do deset minuta. Tijesto vratite u zdjelu, pokrijte ga i ostavite da odstoji 15 minuta dok pripremate nadjev.

U zdjelu naribajte luk i dodajte mljevenu junetinu, ostatak vode i soli te papar pa dobro izmiješajte.

Od tijesta oblikujte 12 loptica, svaka bi trebala težiti 40 grama. Pustite ih da odstoje pokrivene još 15 minuta pa svaku razvaljajte, na jednu polovicu im stavite po kašiku nadjeva, a drugom poklopite nadjev. Prstima stisnite krajeve.

Poslužite uz jogurt s nasjeckanim krastavcima, piše Slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije