Stari recept iz Jugoslavije: Kako da napravite najukusniji burek

5
Radiosarajevo.ba
Stari recept iz Jugoslavije: Kako da napravite najukusniji burek
Foto: Instagram / Burek

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. 

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih.

Donosimo jedan recept glavnog jela, jugoslavenski burek, iz kuharice Olge Novak Marković pod nazivom Jugoslavenska kuhinja iz 1983. godine, piše Net.hr.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Sastojci za 2 osobe

  • 150 grama brašna
  • nekoliko kašika mlake vode

Nadjev

Uz ovu dijetu možete izgubiti 20 kilograma za 24 dana: Pročitajte popis namirnica koje smijete jesti

Uz ovu dijetu možete izgubiti 20 kilograma za 24 dana: Pročitajte popis namirnica koje smijete jesti

  • 140 grama nemasne junetine
  • 15 grama luka
  • 4 grama ulja
  • sol, papar

Priprema

Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta.

Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo.

Burek
Agencije: Burek

Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i stavimo sloj nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom.

To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u rerni i još vruć razrežemo na četiri dijela.

Uz burek odlično odgovara, jogurt ili kiselo mlijeko.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije