Stari recept iz Jugoslavije: Kako da napravite najukusniji burek

5
Radiosarajevo.ba
Stari recept iz Jugoslavije: Kako da napravite najukusniji burek
Foto: Instagram / Burek

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. 

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih.

Donosimo jedan recept glavnog jela, jugoslavenski burek, iz kuharice Olge Novak Marković pod nazivom Jugoslavenska kuhinja iz 1983. godine, piše Net.hr.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Sastojci za 2 osobe

  • 150 grama brašna
  • nekoliko kašika mlake vode

Nadjev

Uz ovu dijetu možete izgubiti 20 kilograma za 24 dana: Pročitajte popis namirnica koje smijete jesti

Uz ovu dijetu možete izgubiti 20 kilograma za 24 dana: Pročitajte popis namirnica koje smijete jesti

  • 140 grama nemasne junetine
  • 15 grama luka
  • 4 grama ulja
  • sol, papar

Priprema

Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta.

Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo.

Burek
Agencije: Burek

Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i stavimo sloj nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom.

To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u rerni i još vruć razrežemo na četiri dijela.

Uz burek odlično odgovara, jogurt ili kiselo mlijeko.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije