Stari recept iz Jugoslavije: Kako da napravite najukusniji burek
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih.
Donosimo jedan recept glavnog jela, jugoslavenski burek, iz kuharice Olge Novak Marković pod nazivom Jugoslavenska kuhinja iz 1983. godine, piše Net.hr.
Radnički se oglasio nakon divljačkog napada Lalatovića: 'Feđa Dudić je gospodin, ponosni smo'
Sastojci za 2 osobe
- 150 grama brašna
- nekoliko kašika mlake vode
Nadjev
Uz ovu dijetu možete izgubiti 20 kilograma za 24 dana: Pročitajte popis namirnica koje smijete jesti
- 140 grama nemasne junetine
- 15 grama luka
- 4 grama ulja
- sol, papar
Priprema
Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo.
Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i stavimo sloj nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom.
To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u rerni i još vruć razrežemo na četiri dijela.
Uz burek odlično odgovara, jogurt ili kiselo mlijeko.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.