Vrhunski kuhar otkrio recept: Savršeno kremast pire krompir uz dva neočekivana sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Vrhunski kuhar otkrio recept: Savršeno kremast pire krompir uz dva neočekivana sastojka
Foto: Pixabay / Pire krompir

Iako će se pojedinci začuditi, napraviti kremasti pire krompir mnogima ne polazi za rukom. Baš naprotiv, dok je jednima presuh, a drugima vodenast, trećima je premastan. 

Svjesni toga, mnogi su profesionalni kuhari do sad podijelili njihov recept za izradu savršeno kremastog pire krompira ali, kako znamo, ponavljanje je majka znanja, pa zašto ne istaknuti jedan od novijih.

Robbie Bell, vrhunski australski kuhar, rodom iz Velike Britanije, na TikToku je podijelio svoj recept za ovaj prilog u kojemu koristi dva neočekivana sastojka. Međutim, kako tvrdi, upravo je u njima tajna savršenog pire krompira.

'Više od igre': Legende igraju prijateljsku utakmicu za obnovu stadiona u Kiseljaku i Jablanici

'Više od igre': Legende igraju prijateljsku utakmicu za obnovu stadiona u Kiseljaku i Jablanici

Riječ je o muškatnom oraščiću - mirisnom začinu koji se svježe riba u jelo, i o limunovom soku - kojih dodaje tek nekoliko kapi kako bi postigao blagu kiselost ovog kremastog jela.

"Ako postoji jedan recept na svijetu koji morate naučiti, onda to mora biti pire krompir", kaže u uvodu videa koji je Bell objavio na TikToku, društvenoj mreži na kojoj ga prati više od pola miliona ljudi.

Pored ova dva sastojka i krompira, ovaj kuhar u pripremi pire krompira koristi i maslac, sol, papar, maslinovo ulje i mlijeko.

Mnogi pogrešno prave tjesteninu: Italijanski kuhar otkrio trik kako da uvijek bude savršena

Mnogi pogrešno prave tjesteninu: Italijanski kuhar otkrio trik kako da uvijek bude savršena

Kako ga pravi Bell? krompir prvo oguli, a potom ga nareže na veće kocke tako da su komadi svi približno jednake veličine, piše Jutarnji.hr.

Očišćen i narezan krompir stavi direktno u vrelu vodu u koju nakon krompira dodaje i sol. Zatim smanji vatru. Kad je krompir kuhan, ocijedi ga, prebaci u veću tavu i doda mu maslac.

Krompir potom stavlja u pasirku ( možete ga obraditi i gnječilicom za krompir) i protisne ga nazad u tavu.

Potom, dodaje lijepu količinu maslinovog ulja i mlijeka te svježe rendanog muškatnog oraščića, i na zagrijanoj tavi sve lijepo promiješa da se okusi sjedine. Po potrebi dodaje još sol i papar.

@robbiebell8

Mashed potatoes is a must know recipe. #potato #potatos #mash #mashandgravy

♬ original sound - 🔪 Robbie Bell 🥘

A za kraj, u gotov pire krompir ocijedi sok polovice jednog limuna.

Ovako pripremljeni pire krompir Bell, otkrio je, najradije jede uz pečene kobasice.

Naravno, pire krompir se kod nas koristi kao prilog i uz druga jela, na primjer punjenu papriku i ćufte, gulaš, šnicle u saftu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije