Ovaj predmet je nekad bio obavezan pored praga svake kuće: Znate li o čemu je riječ?

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj predmet je nekad bio obavezan pored praga svake kuće: Znate li o čemu je riječ?
Foto: Radiosarajevo.ba / Strugač blata sa obuće

Na društvenim mrežama podijeljena je fotografija predmeta koji je u prošlom stoljeću bio “obavezan detalj”.

Fotografija podijeljena na Twitteru privukla je veliku pažnju, a riječ je o predmetu koji je nekad davno bio sastavni dio domaćinstava.

Nekad je ovo bio obavezan detalj pored praga svake gradske kuće”, navela je korisnica na Twitteru koja je podijelila fotografiju predmeta.

Mbappe u 90. minuti stavio tačku na utakmicu: PSG je u polufinalu Lige prvaka

Mbappe u 90. minuti stavio tačku na utakmicu: PSG je u polufinalu Lige prvaka

Riječ je o metalnom strugaču blata.

Dok su oni mlađi odgovore čemu spomenuta željezna konstrukcija služi tražili u komentarima, oni stariji istakli su da se radi upravo o strugaču.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba je obišao jednu od zgrada u Sarajevu gdje je naišao na strugač snijega sa obuće. I to je također veoma zanimljivo i u glavnom gradu BiH se zadržalo ispred ulaza u zgreadu i do danas.

Strugač blata sa obuće
Foto: Radiosarajevo.ba: Rešetka za čišćenje snijega sa obuće

Uzevši u obzir da je u periodu 50-ih godina prošlog stoljeća bilo malo asfaltiranih ulica, kuće su na ulazu najčešće imale zabetonirani komad željeza koji je služio za struganje blata.

U komentarima su istaknuli da porijeklo vuče iz njemačkog jezika od riječi “eisenschuhschaber” što bi se doslovno moglo prevesti kao “željezni strugač cipela”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije