Mnogi pogrešno prave tjesteninu: Italijanski kuhar otkrio trik kako da uvijek bude savršena

2
Radiosarajevo.ba
Mnogi pogrešno prave tjesteninu: Italijanski kuhar otkrio trik kako da uvijek bude savršena
Foto: Pexel / Tjestenina

Na prvu se čini kao da je kuhanje tjestenine lako, ali postoji razlika između obavljanja tog zadatka i stvarnog usavršavanja kuhanja tjestenine, a to je razlika koju možete osjetiti.

Naime, važno je znati kako odabrati oblik tjestenine i pripadajući umak, koliko dugo kuhati tjesteninu, kao i kada točno dodati tjesteninu u vodu, jer sve to igra ulogu u tome koliko dobro će vaše jelo ispasti.

Prije nego što u vodu stavite tjesteninu, dodajte sol

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"

Vjerojatno ste čuli da je važno dodati sol u vodu u šerpu. Lina Nicolai, rođena u Napulju, sada kuharica u Il Piattu u Washingtonu, objasnila je da to ne samo da daje okus tjestenini, već također daje aromu “tekućem zlatu” (ili vodi za tjesteninu) koju biste trebali koristiti za kao dodatak svom umaku za tjesteninu, piše Huffpost.

"Stvarno se vidi razlika kada nije dodana sol. Tjestenina je stvarno bljutavog okusa čak i ako je popratni umak aromatičan. Solim kada voda počne ključati. Tako će se brzo otopiti. Pazite da pričekate dok se sol potpuno ne otopi prije dodavanja tjestenine",  objasnio je Gennaro Contaldo, autor knjige Gennaro’s Cucina: "Obilna jela iz italijanske kuhinje koja štede novac”.

Osim što tjestenini daje ukusniji okus, sol može pomoći i u procesu kuhanja.

Tjestenina
FOTO: Screenshot: Tjestenina

"Slana voda je stabilnija od neslane vode zbog otopljenih iona NaCl. Kao rezultat toga, slana voda ima višu točku ključanja od neslane, pa se tjestenina kuha na nešto višoj temperaturi, što dovodi do bolje konzistencije", rekao je Steve Samson, kuhar restorana Rossoblu u Los Angelesu.

Kada staviti tjesteninu u vodu?

Ako želite napraviti svoju tjesteninu kao italijanski kuhar, koristite toplu vodu iz slavine, a ne hladnu.

Savjeti za pravilnu prehranu postača tokom ramazana: Šta jesti za sehur, a šta za iftar?

Savjeti za pravilnu prehranu postača tokom ramazana: Šta jesti za sehur, a šta za iftar?

Francesco Mazzei, glavni kuhar triju restorana u Londonu, i autor knjige Mezzogiorno: Southern Italian Cooking, preporučuje da počnete s toplom vodom jer će brže doći do tačke vrenja. To može uštedjeti vrijeme, a neće utjecati na krajnji rezultat okusa vaše tjestenine.

Sada kada imate toplu vodu u loncu, što je sljedeće? Možete li dodati tjesteninu? Ne tako brzo.

Ilustracija
Foto: Pexels: Ilustracija

Patrick Money iz Pazza Market & Cucina kaže da je ključno pričekati dok voda ne prokuha da bi se tjestenina stavila u šerpu.

"Ako ne pričekate da voda proključa, tjestenina će upiti previše vode i postati kašasta", rekao je.

Nicolai se slaže i kaže da dodavanje tjestenine u vodu prije nego što prokuha može učiniti tjesteninu gumastom.

Turska pizza ili pide: S ovom kombinacijom nećete pogriješiti

Turska pizza ili pide: S ovom kombinacijom nećete pogriješiti

Ne samo to, nego Contaldo kaže da to također može učiniti da se tjestenina slijepi, te dodaje da će to spriječiti miješanje tjestenine dok se kuha.

Dok bi voda apsolutno trebala proključati prije nego što dodate tjesteninu, kuhari kažu da nije važno koliko dugo voda ključa prije nego što to uradite; većina dodaje tjesteninu čim voda počne kuhati, ali ako voda kuha nekoliko minuta prije nego što to učinite, i to je u redu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije