Kada ogulimo povrće, često koru i peteljke bacimo u kantu za smeće ne razmišljajući kako da ga iskoristimo na više načina. No, ovo je tajna koju koriste i najbolji kuhari, a plus ćete uštediti novac koji bi dali za kupovinu novog povrća. K...
U mnogim kuhinjama uvriježeno je mišljenje da se u svakom receptu riječ biber odnosi isključivo na crni biber. Međutim, utjecajem raznih svjetskih kuhinja i proširivanjem interesa za izazove okusnim pupoljcima, sve češća je uporaba i bijelo...
Odlazak u restoran nosi sa sobom posebnu čar, ne morate spremati svoj obrok, uredite se i uživate. Za neke ljude, to predstavlja jednostavnu dozu užitka. Ali, zbog marketinških trikova i manje poznatih industrijskih tajni, odabir jela pone...
Na prvu se čini kao da je kuhanje tjestenine lako, ali postoji razlika između obavljanja tog zadatka i stvarnog usavršavanja kuhanja tjestenine, a to je razlika koju možete osjetiti. Naime, važno je znati kako odabrati oblik tjestenine i p...
Popularni britanski kuhar James Martin savjetuje da se jaja ne drže u frižideru jer im to, kaže, utiče na ukus. "Razlog je to što jaja 'upijaju' miris druge hrane u frižideru, što može da utiče na njihov ukus", objasnio je on. Ljuska od j...
Korisnik Reddita postavio je pitanje kuharima na koje stvari posjetitelji trebaju obraćati pažnju kako bi izbjegli loše restorane. Korisnici Reddita velikodušno su podijelili svoja mišljenja, a neki od njih predstavili su se kao kuhari. N...
Nakon dvije godine pandemije, želja Nijemaca za putovanjima veća je nego ikad. Krenuo je val uskršnjih putovanja, hotelijeri i ugostitelji se vesele. Ali imaju problem: nedostaje im kvalificirane radne snage. Većina pandemijskih mje...
Kada bismo vam rekli da u Austriji nude posao za platu od 6.000 eura, ali gotovo da nema zainteresovanih, vjerovatno ne biste pomislili da se radi o poslu kuhara!? Ali, upravo to zanimanje je u pitanju. U Austriji trenutno postoji velika p...
Granice se otvaraju, vrijeme je sve ljepše - svi preduvjeti za početak turističke sezone u Hrvatskoj su tu - nedostaje samo kvalitetne radne snage koja će se uspješno uklopiti u ugostiteljstvo. "Da, jako je teško, ali...
Keramičari, zidari, moleri, varioci, vodoinstalateri, mesari i vozači, samo su neki od radnika kojih i dalje nedostaje na tržištu rada u BiH. Kako kažu sagovornici, razlog nedostatka zanatlija je to što se malo tog kadra &sca...
Slavni turski kuhar Burak Ozdemir, svojim potezima iznova oduševljava sve svoje pratioce na Instagramu. Ovog puta priredio je divan gest koji je ujedno i apel svima da u okviru svojih mogućnosti brinu o napuštenim životinjama...
Gotovo svaki peti zaposlenik s punim radnim mjestom u Njemačkoj radi za malu plaću. S 92 posto, udio je osobito visok među frizerima, pogođeno je gotovo 50.000 radnika, piše Bild. // U frizerskom zanatu srednji bruto dohodak...
Svjetski poznati Burak Ozdemir, turski kuhar svojim umijećem u spremanju gurmanskih porcija hrane, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegovoj kuhinji nisu odolili ni najpoznatiji iz svih svera društva od predsjednika Turske, Re...
Poznati hrvatski kuhar Mate Janković, koji je odmah nakon stravičnog zemljotresa otišao u Petrinju kako bi pomogao razorenom gradu i sam “osmislio sistem” kojim je prehranjivao Petrinjce, ali i sve one kojima je...
Pire krompir jedno je od onih jela koje je teško dovesti do perfekcije, jer toliko toga može poći po zlu. Iako je riječ o jednostavnom prilogu s malo sastojaka, detalji su ti koji su ključni u ovom jelu, kako prenosi Mirror. //...
Poznati kuhar Raymond Blanc otkrio je trikove za pečenje krumpira – kako ih izrezati, koliko dugo peći, kojom se masnoćom koristiti... Ovaj ponosni vlasnik dvije Michelinove zvjezdice istaknuo je da bi krumpire trebalo nakon gul...
Kuhari i ljubitelji finog zalogaja općenito, vrstu soli biraju prvenstveno temeljem okusa, teksture, boje i praktičnosti. Nečistoće, uključujući i minerale u tragovima, mogu utjecati i na boju i okus soli. I veličina zrna je važna u tome k...
Jasno je da spremanje bečke šnicle nije teško, ali uvijek ima onih koji pokušavaju da neko jelo pripreme prvi put, kao i onih kojima će dobro doći precizni savjeti. Šef kuhinje u uglednom bečkom restoranu Meissl...
Slavni japanski kuhar Taku Sekine (39), poznat po svom restoranu u Parizu, počinio je samoubistvo, saopćila je njegova obitelj. Kako tvrde, Sekine je oduzeo sebi život zbog toga što je bio meta "lažnih tvrdnji o tome da je bio...
Stručnjaci su nabrojali najčešće greške koje rade kuhari amateri dok kuhaju kod kuće te su objasnili koja je razlika ako se stvari rade na 'pravi' i 'krivi' način 1. Ne koristite oštar nož // "Oštri nožev...
Tjestenina je omiljeni prilog različitim umacima pa se tako često konzumira i za ručak i za večeru. Sama priprema tjestenine također je vrlo jednostavna: u vrelu vodu doda se malo soli i tjestenine koja se kuha do željene tvrdoće, a onda pr...
Kada je krajem devedesetih objavljen spot za singl Freestyler švedske hip hop grupe Bomfunk MC's, odjednom nitko više nije obraćao pozornost na sam hit - zvijezda dana preko noći je postao 15-godišnji Marlo Snellman, ml...
Karbonizirani hljeb, otužni kolači, nejestivi pomfrit... Vijetnamci na Facebooku dijele fotografije svojih kulinarskih promašaja u vrijeme samoizolacije, a grupi su se na toj društvenoj mreži pridružile stotine hiljada k...
Koliko vam se puta desilo da vam se prilikom pripreme ručka nešto odmane, te dobijete prepečeno ili presoljeno jelo? U takvim trenucima u pomoć priskaču određeni trikovi iskusnih kuvara, piše 24sata.hr. // - Ukoliko im...
/ Najkomentiranije
Loš nastup kluba iz Banje Luke: FK Borac poražen od islandskog Vikingura
Šta se to dešava u Francuskoj? Kylian Mbappe nije pozvan u reprezentaciju
Problemi se gomilaju u NUB-u: Osim blokade izdavaštva, sve izvjesnije isključenje iz sistema COBISS
Oglasio se i Biden: "Izgubili smo, spremni smo za mirni transfer vlasti"
Užas u Beču: Bosanac pretukao bivšu djevojku i njenu majku
Predivne vijesti: Udruženje Pomozi.ba uplatilo više od milion KM područjima pogođenim poplavama
Denis Bećirović u Budimpešti žestoko kritikovao Rusiju: "Aveti prošlosti su opet probuđene"
Na "crnoj listi": Saša Magazinović dobio zabranu ulaska u jednu državu
Milorad Dodik donio odluku: Smijenjeno rukovodstvo "Šume Srpske"
Otvorena izložba Anite Zečić: "Prijedorska trauma je prijedorska tuga" priča istinu o zločinima
Pregledajte stare kolekcije CD-ova: Možete zaraditi i do 20.000 KM
Klanjana dženaza muftiji Šefki-ef. Omerbašiću: "Rastanci su teški i bude emocije"
Slavni chef otkrio trikove: Kako da vam sarma bude ukusna i sočna kao nikad prije
Doktorica pojašnjava: Da li se može jesti hrana sa poda?
Naučnici analizirali DNK žrtava drevnih Pompeja pa ostali šokirani: "Oni nisu ono što smo mislili"