Malo koja hrana budi toliko zadovoljstva kao vruća, slana porcija pomfrita iz fast-fooda. Hrskavi, masni i savršeni za jelo jednom rukom, postali su globalna poslastica – od Kanade do Šangaja, pa sve do evropskih kafića u zemlji gdje su, p...
Preliv koji pitu pretvara u pekarsku čaroliju – otkrijte trik koji mijenja sve. Znate onu pitu iz pekare koja miriše na djetinjstvo, puca pod zubima i ostavlja trag na prstima? E pa, nije do nadjeva – do preliva je. Tajna koju pekari čuvaj...
Nema ukusnog i dobrog jela bez dodavanja crnog luka prilikom pripreme. Dinstanje luka je jednostavan proces koji domaćice ponavljaju skoro svakog dana. Ali, vrhunski kuhari uvijek se služe jednim trikom zbog kojeg im svako jelo koje sadrži...
Postoji mnogo trikova koje iskusni kuhari koriste kako bi jela postala savršeno ukusna, a neki od njih često ostanu neotkriveni, iako se recepti pomno prate. Često se desi da zatražimo recept od nekoga za jelo koje smo probali i koje nam j...
Kada ogulimo povrće, često koru i peteljke bacimo u kantu za smeće ne razmišljajući kako da ga iskoristimo na više načina. No, ovo je tajna koju koriste i najbolji kuhari, a plus ćete uštediti novac koji bi dali za kupovinu novog povrća. K...
U mnogim kuhinjama uvriježeno je mišljenje da se u svakom receptu riječ biber odnosi isključivo na crni biber. Međutim, utjecajem raznih svjetskih kuhinja i proširivanjem interesa za izazove okusnim pupoljcima, sve češća je uporaba i bijelo...
Odlazak u restoran nosi sa sobom posebnu čar, ne morate spremati svoj obrok, uredite se i uživate. Za neke ljude, to predstavlja jednostavnu dozu užitka. Ali, zbog marketinških trikova i manje poznatih industrijskih tajni, odabir jela pone...
Na prvu se čini kao da je kuhanje tjestenine lako, ali postoji razlika između obavljanja tog zadatka i stvarnog usavršavanja kuhanja tjestenine, a to je razlika koju možete osjetiti. Naime, važno je znati kako odabrati oblik tjestenine i p...
Popularni britanski kuhar James Martin savjetuje da se jaja ne drže u frižideru jer im to, kaže, utiče na ukus. "Razlog je to što jaja 'upijaju' miris druge hrane u frižideru, što može da utiče na njihov ukus", objasnio je on. Ljuska od j...
Korisnik Reddita postavio je pitanje kuharima na koje stvari posjetitelji trebaju obraćati pažnju kako bi izbjegli loše restorane. Korisnici Reddita velikodušno su podijelili svoja mišljenja, a neki od njih predstavili su se kao kuhari. N...
Nakon dvije godine pandemije, želja Nijemaca za putovanjima veća je nego ikad. Krenuo je val uskršnjih putovanja, hotelijeri i ugostitelji se vesele. Ali imaju problem: nedostaje im kvalificirane radne snage. Većina pandemijskih mje...
Kada bismo vam rekli da u Austriji nude posao za platu od 6.000 eura, ali gotovo da nema zainteresovanih, vjerovatno ne biste pomislili da se radi o poslu kuhara!? Ali, upravo to zanimanje je u pitanju. U Austriji trenutno postoji velika p...
Granice se otvaraju, vrijeme je sve ljepše - svi preduvjeti za početak turističke sezone u Hrvatskoj su tu - nedostaje samo kvalitetne radne snage koja će se uspješno uklopiti u ugostiteljstvo. "Da, jako je teško, ali...
Keramičari, zidari, moleri, varioci, vodoinstalateri, mesari i vozači, samo su neki od radnika kojih i dalje nedostaje na tržištu rada u BiH. Kako kažu sagovornici, razlog nedostatka zanatlija je to što se malo tog kadra &sca...
Slavni turski kuhar Burak Ozdemir, svojim potezima iznova oduševljava sve svoje pratioce na Instagramu. Ovog puta priredio je divan gest koji je ujedno i apel svima da u okviru svojih mogućnosti brinu o napuštenim životinjama...
Gotovo svaki peti zaposlenik s punim radnim mjestom u Njemačkoj radi za malu plaću. S 92 posto, udio je osobito visok među frizerima, pogođeno je gotovo 50.000 radnika, piše Bild. // U frizerskom zanatu srednji bruto dohodak...
Svjetski poznati Burak Ozdemir, turski kuhar svojim umijećem u spremanju gurmanskih porcija hrane, nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegovoj kuhinji nisu odolili ni najpoznatiji iz svih svera društva od predsjednika Turske, Re...
Poznati hrvatski kuhar Mate Janković, koji je odmah nakon stravičnog zemljotresa otišao u Petrinju kako bi pomogao razorenom gradu i sam “osmislio sistem” kojim je prehranjivao Petrinjce, ali i sve one kojima je...
Pire krompir jedno je od onih jela koje je teško dovesti do perfekcije, jer toliko toga može poći po zlu. Iako je riječ o jednostavnom prilogu s malo sastojaka, detalji su ti koji su ključni u ovom jelu, kako prenosi Mirror. //...
Poznati kuhar Raymond Blanc otkrio je trikove za pečenje krumpira – kako ih izrezati, koliko dugo peći, kojom se masnoćom koristiti... Ovaj ponosni vlasnik dvije Michelinove zvjezdice istaknuo je da bi krumpire trebalo nakon gul...
Kuhari i ljubitelji finog zalogaja općenito, vrstu soli biraju prvenstveno temeljem okusa, teksture, boje i praktičnosti. Nečistoće, uključujući i minerale u tragovima, mogu utjecati i na boju i okus soli. I veličina zrna je važna u tome k...
Jasno je da spremanje bečke šnicle nije teško, ali uvijek ima onih koji pokušavaju da neko jelo pripreme prvi put, kao i onih kojima će dobro doći precizni savjeti. Šef kuhinje u uglednom bečkom restoranu Meissl...
Slavni japanski kuhar Taku Sekine (39), poznat po svom restoranu u Parizu, počinio je samoubistvo, saopćila je njegova obitelj. Kako tvrde, Sekine je oduzeo sebi život zbog toga što je bio meta "lažnih tvrdnji o tome da je bio...
Stručnjaci su nabrojali najčešće greške koje rade kuhari amateri dok kuhaju kod kuće te su objasnili koja je razlika ako se stvari rade na 'pravi' i 'krivi' način 1. Ne koristite oštar nož // "Oštri nožev...
/ Najkomentiranije
Rachel Grae - Run with the River
U toku hitna sjednica: Zastupnici raspravljaju o aferi "Spengavanje", sukobi ne prestaju
Izbori u RS | Oglasio se CIK uoči izborne šutnje: Više od 1,2 miliona građana odlučuje 23. novembra
Burna rasprava na sjednici, Naša stranka reagovala: Karamatić rekao Miokoviću da se "turči"
Gjergja skratio spisak košarkaša za Tursku i Srbiju, Dubai zabranio dolazak bh. reprezentativcima
U Sarajevu uhapšena osoba zbog pokušaja prevare: Nudio posao u OSA BiH u zamjenu za novac
Hronologija | Kako je nastao Dejtonski sporazum: Od parafiranja 21. novembra do potpisa 14. decembra
Dragan Čović tvrdi: "Priprema se Dayton 2"
Bizarne rasprave i uvrede: Zastupnici nisu usvojili dnevni red na sjednici o aferi "Spengavanje"
MUP traži osobe sa fotografije: Ako ih prepoznate, odmah obavijestite policiju
Koalicija "Pod lupom" već zabilježila 50 nepravilnosti u izborima za predsjednika RS
Srebrenik: Pronađeno tijelo u automobilu
Nedostatak citostatika u FBiH: Procedure duge, odluke kasne, a onkološki pacijenti ne mogu čekati
Režim upregnuo mašineriju uoči izbora: Karan za 11 dana 57 puta prikazan na RTRS-u, Blanuša 2 puta
U Sarajevu se gradi nova osnovna škola koja će služiti generacijama: Radovi idu planiranom dinamikom